Place Cléber je v poletnih mesecih vedno poln turistov in domačinov. Ti se hladijo pod vodnimi pipami, ki so jih zaradi vročine namestile oblasti. Foto: RTV SLO
Place Cléber je v poletnih mesecih vedno poln turistov in domačinov. Ti se hladijo pod vodnimi pipami, ki so jih zaradi vročine namestile oblasti. Foto: RTV SLO
Mala Francija je najboljši kotiček za preživljanje toplih poletnih večerov. Foto: RTV SLO/K. T.
Podobnost z Ljubljano je, vsaj po mojem mnenju, očitna. Foto: RTV SLO

Vendar je to očarljivo francosko mestece mnogo več kot le gostitelj Evropskega parlamenta enkrat na mesec. Strasbourg je predvsem mesto umetnosti, v katerem iz vsake stavbe diha bogata preteklost. Leta 12 pred Kristusom so mesto zavzeli Rimljani in še danes se lahko sprehodiš po enakih ulicah, ko so bile tam že pred dvema tisočletjema.

Svoj vrhunec je mesto doživelo v srednjem veku. V tem času so zgradili veličastno katedralo, ki jo je mogoče videti daleč naokoli in ki ti je vedno dobra orientacijska točka. Če se kdaj izgubiš, samo pogledaš njen visoki stolp, in že veš,v katerem delu mesta si. Trg Cleber, ki leži v strogem centru mestu, je ena izmed glavnih stičnih točk v mestu. Podobno kot Prešernov kip je trg kraj, kjer se prijatelji srečajo in nadaljujejo pohajkovanje po mestu, ki ima res kaj pokazati.

Če dobro pomislim, sta si Ljubljana in Strasbourg v marsičem podobna: oba ležita ob vodi, nista preveliki mesti, zatorej imata v sebi intimo malih in svetovljanskost velikih mest. Ko se zvečer odpraviš na sprehod po Mali Franciji, je občutek podoben tistemu, ki ga v poletnih večerih začutiš v Stari Ljubljani. Na ulicah številni glasbeniki poskrbijo, da mesto, ki ga imajo mnogi le za sedež evropske birokracije, postane res čarobno mesto za preživljanje poletnih dni.

Izlet z ladjico okrog mesta je odlična priložnost, da se na kratko seznaniš z najpomembnejšimi mestnimi kulturnimi spomeniki. Seveda se pelješ tudi mimo Evropskega parlamenta, ki je res veličasten kompleks, saj daje mestu moderno razsežnost. Mesto, ki leži tik ob nemško-francoski meji, ima veliko skritih kotičkov, v katerih si lahko človek odpočije dušo in telo. Zato nikar ne oklevajte, Strasbourg vas čaka.

K. T.