S Harrodsom lahko po veličini in številu predmetov tekmuje le slavna newyorška vleblagovnica Macy's. Foto: RTV SLO/A. P.
S Harrodsom lahko po veličini in številu predmetov tekmuje le slavna newyorška vleblagovnica Macy's. Foto: RTV SLO/A. P.
Ob vstopu te varnostniki skrbno pregledajo, nahrbtnike in torbe je treba obvezno nositi v roki, fotografiranje pa je strogo prepovedano. Foto: RTV SLO/A. P.
Vsa veleblagovnica je narejena v slogu in ima tudi umetniško vrednost, restavracije pa se lahko pohvalijo tudi z izvrstno, a za povprečni žep drago hrano. Foto: RTV SLO/A. P.

Ta slavna veleblagovnica za petične kupce premore kar 330 različnih oddelkov: tako oblačil za ženske, moške in otroke kot elektroniko, nakit, športno opremo, poročni butik, modne dodatke za hišne ljubljenčke, igrače, kozmetične izdelke vseh vrst, pohištvo in še mnogo več, najbolj opevan pa je oddelek s pripravljeno hrano in pijačo, tako imenovani Food Hall, kjer se vsakemu, ki samo pokuka vanj, pocedijo sline.

Neverjetnih 28 restavracij streže vse, od tipičnega angleškega čaja in hitre hrane do gastronomskih specialitet.

Ta opis lahko govori le o eni veleblagovnici: to je ena največjih veleblagovnic na svetu Harrods, raj za nakupovanje, ki leži na Brompton Roadu v londonskem predelu Knightsbridge. Najbližja podzemna postaja nosi ime Knightsbridge.

Pod skupino Harrods so poleg veleblagovnice združeni tudi banka, nepremičninsko podjetje, igralnica in letalska družba. Slogan veleblagovnice je Omnia Omnibus Ubique, kar pomeni »Vse stvari za vse ljudi, povsod«.

Trgovino je leta 1834 na East Endu ustanovil trgovec Charles Henry Harrod, v začetnem obdobju se je specializiral v prodaji čajev. 15 let pozneje je kupil majhno trgovino v Knightsbridgeu, ki je imela le en prostor, dva prodajalca in enega 'kurirja', Harrodovega sina Charlesa Digbyja, ki je v prihodnjih letih trgovino močno razširil in ji dal nov zagon. Do leta 1880 je veleblagovnica že zaposlovala sto ljudi. Tri leta pozneje je pogorela, a Charles Digby se ni dal in ustvaril še boljšo in še bolje založeno prodajalno, kamor so po blago hodili tudi Oscar Wilde, Sigmund Freud in člani britanske kraljeve družine.

Pred 17 leti je slavno veleblagovnico za 615 milijonov britanskih funtov kupil egipčanski poslovnež, premožni Mohamed Al-Fayed, ki jo ima v lasti še danes. Kljub njegovim ogromnim vlaganjem in večkratni prošnji za britansko državljanstvo ga britanske oblasti ne uslišijo. Al-Fayed namreč pogosto napada kraljevo družino in jo krivi za smrt valižanske princese Diane in njenega ljubimca, Mohamedovega sina Dodija. Diana in Dodi sta umrla pred pariškim predorom Alma, v Harrodsu pa je Mohamed postavil tudi spomenik in njuna kipa.

A. P.