Muzej razkriva razvoj tenisa skozi stoletja. Foto: Gregor Prebil
Muzej razkriva razvoj tenisa skozi stoletja. Foto: Gregor Prebil
Wimbledonski muzej
Razstavljeni so obleke in rekviziti, ki so jih nosili največji mojstri vihtenja teniških loparjev. Foto: Gregor Prebil
Wimbledonski muzej
V muzeju si lahko s pomočjo posebnega projektorja ogledate, kako je videti, ko se razjezi John McEnroe. Foto: Gregor Prebil
Wimbledonski muzej
Posebna zanimivost je kino z ukrivljenim platnom, ki pričara vzdušje na najslavnejšem teniškem igrišču na svetu. Foto: Gregor Prebil

Muzej je zmes starega, zgodovinskega in novega, modernega. V njem si lahko ogledate, kako pomemben je razvoj tenisa za Anglijo in kako se je tenis razvijal skozi zgodovino.

Namenjen je obiskovalcem vseh starosti, ogledate si lahko videopredstavitev v posebnem kinu ali pa poslušate pogovor z ameriškim teniškim asom Johnom McEnroejem.

Do odgovora s pomočjo ekrana na dotik
Novi muzej ponuja obiskovalcem odgovor na vsa vprašanja, in to s pomočjo najmodernejše tehnologije. Ekrani, ki jih upravljamo na dotik, nas popeljejo v zgodovino te čudovite igre, vsebujejo pa podatke o prav vseh igralcih, ki so zaznamovali tenis.

John McEnroe razlaga
Med zanimivejše dele muzeja sodi pogovor "v živo" z Johnom McEnroejem, ki v moški slačilnici iz leta 1980 govori o drami in čustvih, s katerimi se igralci in igralke spoprijemajo na najslavnejšem in najpomembnejšem teniškem turnirju na svetu - Wimbledonu.

Doživite počutje na glavnem igrišču
Doživite lahko celo, kako se igralec počuti na osrednjem igrišču (Centre Court), ki sprejme 15.000 gledalcev. Angleži so to omogočili z 200-stopinjskim platnom v 3D-kinu, posnetek, ki prikazuje tenis skozi znanost, pa je nastal med turnirjem leta 2005. S pomočjo posnetka si lahko ogledate, kaj se med teniško igro dogaja z 20 različnimi rekviziti, kot so teniške žogice, s telesom igralca/-ke, z loparjem in celo s teniškimi copati.

Posebne igre za obiskovalce
Ogledate si lahko še ekskluzivne intervjuje s teniškimi legendami in številne znamenitosti iz preteklosti, povezane z igro na "sveti travi". Preizkusite se lahko v različnih spretnostih, koordinaciji in prek posebne igre spoznate, kako dobre reflekse imate. Na voljo so vam novice, izidi in izseki z vseh najpomembnejših svetovnih turnirjev, tako ženskih kot tudi moških.

Od dolgih kril do seksi oblekic
Posebna zgodba je teniška moda, ki se je razvijala skozi desetletja in stoletja - od dolgih belih oblek in flanelastih hlač do kratkih hlač in oprijetih oblekic, ki jih danes nosijo teniške igralke, ki so na igrišču pogosto videti, kot da bi se sprehajale po modni brvi. V muzeju hranijo zmagovite oprave Serene in Venus Williams, Rogerja Federerja, slavne kapri hlače Rafaela Nadala in seksi oblekico Marie Šarapove.

Ogled na voljo v osmih jezikih
Tura je vodena s pomočjo avdiovodiča, vodenje pa je mogoče izbirati v osmih različnih jezikih - angleščini, japonščini, španščini, ruščini, francoščini, nemščini, italijanščini in mandarinščini.

Vstop v muzej se začne v trgovini s spominki, odprt pa je vsak dan od 10.30 do 17.00. Zaprt je le ob redkih izjemah, ob nedeljah med turnirjem za Grand Slam in 24., 25., 26. decembra ter 1. januarja.

Grega Prebil