Dogodek, ki velja za nekakšen uvod v bogato festivalsko poletje najstarejšega slovenskega mesta, bo tudi letos potekal pod pokroviteljstvom ptujske občine, županja Nuška Gajšek pa je na današnji novinarski konferenci izrazila veselje, da bo letošnja izvedba po dveh letih znova potekala v bolj običajnih razmerah, brez omejitev in v obsegu, kot so ga obiskovalci vajeni.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Po besedah direktorja festivala Slavka Dobnika si zelo prizadevajo za to, da mu znova dajo izdatno mednarodno noto, kot je to bil običaj pred izbruhom epidemije covida-19. "Za zdaj so se najbolj opogumili hrvaški vinarji, za druge pa so očitno še vedno precej negotovi časi. Vseeno smo veseli, da pride zelo veliko primorskih vinarjev, večinoma pa seveda štajerski, kjer je sovinjon tudi doma," je dejal Dobnik.

Pred osrednjim dogodkom, ki bo prihodnjo soboto potekal v Sončnem parku dominikanskega samostana, bodo že v sredo izvedli festivalsko ocenjevanje vin. V prihodnje si sicer želijo festival in ocenjevanje povezati z masterclassom, da bi bil tako njegov nosilec lahko prisoten tudi na ocenjevalnem delu dogodka. S tem bi namreč bistveno dvignili reference ocenjevanja vin in hkrati dokazali, da so slovenski sovinjoni del svetovnega kakovostnega vrha.

Letošnji nosilec masterclassa bo Klemen Lisjak, ljubitelji sort sovinjon in kabernet sovinjon, ki ob chardonnayu sodita med tri najbolj priljubljene sorte na svetu, pa bodo na osrednjem sobotnem dogodku lahko znova pokusili več kot 100 vrhunskih vin.

Tudi letos bo festival povezan s kulinariko in umetnostjo. Potem ko koncerta lani zaradi epidemioloških ukrepov niso mogli izvesti, bo letos za glasbeni del dogajanja poskrbela pevka Ditka s svojimi priredbami poezije Ferija Lainščka.

Grozdna sorta sovinjon je ob svoji tradicionalni domovini v Franciji v vinski regiji Sancerre našla svoj drugi dom na Ptuju in Štajerskem. Temelj za to zahtevno žlahtno sorto je zgodovinski razvoj ptujskega vinogradništva in vinarstva, ki so jo rodovi vinogradnikov gradili skozi stoletja.

Ptujsko vino namreč ni slovelo zgolj znotraj Avstro-Ogrske, izvažali so ga celo na druge celine, tamkajšnji vinarji pa so za svoja kakovostna vina dobivali najvišja priznanja na razstavah v Parizu, Dunaju, Gradcu in Londonu. Tudi danes je ptujski sovinjon prisoten na vseh celinah sveta.