Sprejeli so več kot 200 obiskovalcev. Foto: Reuters
Sprejeli so več kot 200 obiskovalcev. Foto: Reuters

Podobno kot v drugih državah je tudi filipinski turizem zaradi pandemije covida-19 za skoraj dve leti obstal. Ker pa je dnevno število okuženih od septembra padlo z okoli 33.000 na 3500, več kot polovica prebivalcev pa je polno cepljenih, so se oblasti odločile, da meje za tuje turiste znova odprejo.

Računajo na to, da se bo turizem počasi postavil na noge. Foto: Reuters
Računajo na to, da se bo turizem počasi postavil na noge. Foto: Reuters

Tako so na Filipinih že sprejeli več kot 200 popotnikov, nekateri so na obisk k prijateljem ali družini prileteli tudi iz Združenih držav Amerike in Kitajske. "Upamo, da se bodo te številke v prihodnjih dneh, tednih in mesecih še višale," je dejal Jose Clemente, direktor enega izmed turističnih podjetij. "Polovica naših gostov je tujcev, ki so tu na počitnicah, zato smo zelo veseli, da se naša država končno odpira tujim turistom," je dejal Russel Leyco, upravnik podjetja, ki izposoja kolesa. Turistični sektor tako upa, da se bo kapljanje turističnih prihodov kmalu sprevrglo v pravo poplavo.

Ker so potnikom iz drugih držav vrata znova odprta, si vsi v turizmu obetajo okrevanje močno prizadetega turizma in gospodarstva – želijo si stalnega toka obiskovalcev in s tem dohodka. Za vstop v državo, priljubljeno predvsem zaradi peščenih plaž, morajo potniki pokazati potrdilo o cepljenju, karantena ni več potrebna.

Državo v jugovzhodni Aziji je sicer leta 2019 obiskalo 8,26 milijona ljudi, ta številka pa je zaradi zaprtja meja leta 2020 padla za kar 82 odstotkov.