Hrvaška je v precepljenosti bistveno slabša od drugih sredozemskih držav, poleg tega druge države napovedujejo nižje cene. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Hrvaška je v precepljenosti bistveno slabša od drugih sredozemskih držav, poleg tega druge države napovedujejo nižje cene. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Ali bo nizka precepljenost Hrvaške, le slabih 55 odstotkov vseh prebivalcev je cepljenih, vodila k slabi turistični sezoni? Vsekakor je to razlog za zaskrbljenost hrvaških turističnih delavcev, potem ko je Evropski center za preprečevanje nalezljivih bolezni napovedal, da bo barva posamezne države na novih covidnih zemljevidih odvisna tudi od stopnje cepljenosti.

"Stanje ni dobro, večina ljudi v Dalmaciji ni cepljena in niti ne kaže, da bi se to spremenilo," opozarja predsednica združenja družinskih nastanitev Barbara Marković, ki dodaja, da so napovedi za predsezono slabe.

"Vemo, kaj se bo zgodilo hrvaškemu turizmu, če ostanemo temnordeči in če nemška ali avstrijska vlada svojim državljanom svetujeta, naj ne potujejo na takšne destinacije," svari Tomislav Fain, predsednik združenja hrvaških turističnih agencij.

Ta teden so se zato v Zagrebu sešli vodilni ljudje hrvaškega turizma.

"Konkurenčne države se vračajo, imajo tudi veliko boljšo precepljenost," pravi ministrica turizma Nikolina Brnjac, ki napoveduje nadaljevanje projekta Varnega oddiha na Hrvaškem.

Turistični delavci opozarjajo tudi, da druge sredozemske države napovedujejo znižanje cen in da si Hrvaška ne more več privoščiti podražitev, kot so bile lani, ko je bilo povpraševanje bistveno večje od ponudbe. Hotelski delavci večje skupine turistov pričakujejo šele za veliko noč, apartmajske namestitve pa goste šele poleti.