75-letni avanturist se je 1. januarja iz Sagresa na jugu Portugalske podal na pustolovščino – njegov namen je bil, da sam prevesla Atlantski ocean. "Na počitnice grem na odprto morje," se je pošalil pred odhodom in dodal, da bo veslal po osem ur na dan, v primeru premočnega vetra pa se bo umaknil v notranje prostore.

V svojem 8-metrov dolgem in 1,7 metra širokem kanuju, ki ga je oklical za svojega prijatelja, je Francoz Jean-Jacques Savin nameraval preživeti kar tri mesece. Nekdanji vojaški padalec, ki je tako prejšnji teden rojstni dan s šampanjcem praznoval sredi morja, je veslaški podvig do Karibov opisal kot obliko posmeha starosti.

Njegova ekipa pa je sporočila žalostno novico, da je med pustolovščino umrl. "Na žalost je bil tokrat ocean močnejši kot naš prijatelj, ki je imel jadranje in morje zelo rad," je zapisano v objavi na družbenem omrežju Facebook. Leta 2019 mu je Atlantik v 127 dneh uspelo prečkati v oranžni kapsuli, ki je spominjala na velikanski sod. Takrat je za pogon na 4500 kilometrov dolgi poti izkoriščal le morske tokove, poroča Guardian.

Kaj se je zgodilo, še ni jasno

V sredo, 19. januarja, je sledilcem sporočil, da se bojuje z močnim vetrom, ki je njegovo odisejado podaljšal za kar 900 kilometrov, prav tako naj bi imel težave z delovanjem sončnih celic na svojem prevoznem sredstvu. "Ne skrbite, nisem v nevarnosti," je še zagotovil in dodal, da bo vse popravil, ko pride v marino glavnega mesta Azorov Ponta Delgada.

Savin naj bi sicer v četrtek zvečer sprožil dva svetlobna signala. Ekipi je sporočil, da je v velikih težavah, takoj je stekla reševalna akcija. Nazadnje se je oglasil severno od portugalske Madeire. Od takrat ni bilo ne duha ne sluha o njem, družina pa je vseeno upala na dobre novice.

Po besedah portugalske obalne straže so v petek na obali Azorov, veriga otokov v severnem Atlantiku, v vodi opazili prevrnjen kanu. Potem ko je njegova ekipa včeraj postala zaskrbljena, je pustolovca potapljač našel v kabini, a ni več kazal znakov življenja. Točne okoliščine smrti navdušenega triatlonca, še niso bile pojasnjene.