Novih pohodnih poti se veselijo predvsem občani, ki se okoli gradu in na grad že zdaj radi sprehajajo, čeprav poti še niso pripravljene za pohodnike. Foto: BoBo
Novih pohodnih poti se veselijo predvsem občani, ki se okoli gradu in na grad že zdaj radi sprehajajo, čeprav poti še niso pripravljene za pohodnike. Foto: BoBo

Občina je poti začela urejati spomladi, trenutno pa postavljajo klopi in drugo opremo. Igrala in razgledno ploščad še izdelujejo in jih bodo postavili do konca poletja, enako velja za vstopna portala na severni in južni strani grajskega parkirišča. Sočasno pripravljajo vsebino, saj bodo poti tudi tematske in izobraževalne.

Urejajo tri poti, in sicer Geološko pot pod grajskimi stenami, pot Z igro v dolino po jugozahodnem pobočju, na tej bodo tudi igrala za otroke, in Panoramsko pot po grajskem jarku. Nad plezališčem urejajo razgledno ploščad, dva vstopna portala ob robu parkirišča, ob obstoječi Pelikanovi poti pa bodo z digitalno nadgradnjo dobili vsebinske tematske točke.

Novih pohodnih poti se veselijo predvsem občani, ki se okoli gradu in na grad že zdaj radi sprehajajo, čeprav poti še niso pripravljene za pohodnike. Sprehajalce celjska občina prosi, da so potrpežljivi in počakajo, da bodo nove pohodne poti povsem varne za uporabo. Verjamejo, da bodo pritegnile tudi nove pohodnike ter novo ciljno skupino obiskovalcev – aktivne raziskovalce in zahtevnejše goste, ki iščejo nova doživetja.

Tematske pohodne poti bodo tudi poučne, izobraževale bodo o geološki zgodovini območja ter o delu fotografskega mojstra Josipa Pelikana.

Projekt grajske poti sofinancira ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport iz načrta za okrevanje in odpornost v višini dobrih 348.000 evrov. Investicija je ocenjena na slabih 560.000 evrov, celjska občina pa bo iz proračuna za njeno izvedbo zagotovila slabih 211.000 evrov.