Pijača v diamantu. Foto: Reuters
Pijača v diamantu. Foto: Reuters

Potrebna so bila kar tri leta, da je investicijsko podjetje Kass dve uri iz gruzijskega glavnega mesta Tbilisi ustvarilo 240 metrov dolg stekleni most. Prozorna struktura, ki se razteza čez kanjon Dašbaši, ponuja panoramski pogled na slapove in jame, ki jih vsebuje ta naravna znamenitost. Odprtja se je udeležil tudi gruzijski premier Irakli Garibašvili.

Najvišja točka mosta je 280 metrov visoko. Foto: Reuters
Najvišja točka mosta je 280 metrov visoko. Foto: Reuters

280 metrov nad tlemi pa se s sredine mostu, ki je ojačan z jeklom, pozibava tudi večnadstropni stekleni bar – obliko diamanta naj bi navdihnila sama oblika kanjona. Baru naj bi se obetal naziv najvišje in največje viseče strukture na svetu, za uradno potrditev Guinnessove knjige rekordov naj bi se že prijavili, poroča CNN.

S kolesom čez sotesko. Foto: Reuters
S kolesom čez sotesko. Foto: Reuters

Projekt, ki naj bi bil vreden okoli 40 milijonov ameriških dolarjev (okoli 38,1 milijona evrov), vključuje tudi jeklenico, po kateri se obiskovalci "po zraku" lahko podajo na kolesarjenje čez sotesko, in gugalnico z razgledom s pečine. "Cilj je bilo ustvariti ekstremno, razburljivo in nepozabno izkušnjo, ki bi vzbudila vseh pet čutov gostov ter se vtisnila v njihov spomin," je povedal Tomer Mor Josef, ki dela pri podjetju Kass.

V prihodnjih mesecih bo blizu prizorišča vrata odprlo tudi več namestitev. Država je za mednarodne obiskovalce že opustila preostale ukrepe, povezane z zamejevanjem širjenja covida-19, tako da upajo, da bo most k enemu izmed najbolj občudovanja vrednih naravnih spomenikov v Gruziji privabil še več turistov.