Je tretji tovrstni most v državi jugovzhodne Azije. Foto: Reuters
Je tretji tovrstni most v državi jugovzhodne Azije. Foto: Reuters
342-metrska steklena pot. Foto: Reuters
342-metrska steklena pot. Foto: Reuters

Gorsko letovišče v Vietnamu je odprlo most, ki je sestavljen iz steklenih ploskev. Bach Long, kar se prevede v Beli zmaj, je sestavljen iz dveh delov: 290 metrov dejanskega visečega mostu med dvema vrhovoma, temu pa se pridružuje še 342 metrov steklene potke, ki je pritrjena na skalnato steno.

Le za pogumne. Foto: Reuters
Le za pogumne. Foto: Reuters

Steklo dvodelnega mostu, ki je severozahodno od glavnega vietnamskega mesta Hanoj, blizu Laosa, je 150 metrov visoko, ima tri plasti, vsaka pa meri 40 milimetrov. Sočasno naj bi na njem lahko stalo 450 ljudi. Gre sicer za tretji tovrstni most v tej državi jugovzhodne Azije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Nisem si upal pogledati dol, saj se bojim višine," je dejal eden izmed obiskovalcev Vi Thi Thu, ki se je odločil za adrenalinski podvig. "Sprva postaneš paničen, vendar ko prehodiš 10 steklenih plošč, ta občutek izgine," je priznal 72-letni Tran Xuan Tinh.

S skupno 632 metri dolžine ga je Official World Records Organization of Europe (Evropska organizacija za svetovne rekorde) imenovala za najdaljšega izmed sebi podobnih. Odprtje, ki ga je pospremil ples zmaja, se je udeležil tudi predstavnik Guinnessove knjige rekordov, ki je most oklical za "neverjeten projekt".

Naziv najdaljšega je sicer do zdaj pripadal 526 metrov dolgemu steklenemu mostu v Čingjuanu na Kitajskem.

V Vietnamu odprli najdaljši stekleni viseči most na svetu