Rajski dopust? Haiti to nikdar ni postal. Sanjske plaže so rezervirane za majhno peščico bogatašev, ki predstavljajo boleč antipod enemu najrevnejših narodov na svetu. Foto:
Rajski dopust? Haiti to nikdar ni postal. Sanjske plaže so rezervirane za majhno peščico bogatašev, ki predstavljajo boleč antipod enemu najrevnejših narodov na svetu. Foto:
Haitijski slum. Več kot 80 odstotkov ljudi živi pod mejo revščine, stopnja pismenosti pa je 50-odstotna. Foto: EPA
Haiti je prežet z nasiljem, korupcijo, izkoriščanjem in revščino. Foto: EPA
Notranjost Haitija in njegovi čudoviti griči, ki v sebi nosijo obilico rudnega bogastva.

Haitijci so prvi latinskoameriški narod, ki se je odcepil od kolonialne evropske sile, a je večino časa tudi trpel pod represivnimi režimi, prežetimi z nasiljem in revščino.
Ta prva neodvisna, postkolonialna republika s temnopoltim vodstvom na svetu je dežela, kjer je revščina vedno hodila z roko v roki z relativno izjemnim bogastvom peščice izbrancev. Ta kombinacija se je že večkrat izkazala za usodno (denimo v Južnoafriški republiki) in Haiti žal ni nobena izjema.
Še pred katastrofalnim potresom, ki je bedo države zdaj dobesedno potisnil pod nos svetovni javnosti, se je zahodna polovica otoka Hispaniola (drugo polovico predstavlja precej bolj "urejena" Dominikanska republika) dolga leta borila sama s seboj.

Evropsko obdobje
Potem ko je Krištof Kolumb leta 1492 pristal na otoku Mole Saint-Nicolas in ga označil za španskega, so bili najprej Španci tisti, ki so Haiti izkoristili zaradi njegovega zlatega rudnega bogastva, avtohtonim Indijancem pa prinesli cel kup nalezljivih bolezni, zaradi katerih so počasi začeli izumirati. Španci so težavo rešili tako, da so za delovno silo začeli uvažati afriške sužnje.
Svojim evropskim sosedom so se na otoku kmalu pridružili še Francozi, ki so iz njega, zahvaljujoč ogromnim dobičkom od sladkorne, kavne in indigo industrije, naredili najbogatejšo francosko kolonijo v zahodnem svetu.
200 let, 32 državnih udarov
Francozi in njihova revolucija so konec 18. stoletja navdihnili zatirane afriške sužnje na otoku, da so se uprli, zahtevali svobodo in več državljanskih pravic. Revolucija v Saint-Domingueju je bila najpomembnejša in po letih spopadov so sužnji dosegli svoje - leta 1804 so razglasili neodvisnost in novo državo poimenovali Haiti.
A napetosti s tem nikakor ni bilo konec - Haiti je v 200 letih doživel kar 32 državih udarov. Med letoma 1915 in 1934 so ga okupirali Američani, ki so nekaznovano pobijali domačine, ko pa so zapustili otok, so morilsko štafetno palico predali dominikanskemu diktatorju Rafaelu Trujillu, ki je na meji z Dominikansko republiko v tridnevnem genocidu pobil med 10.000 in 20.000 Haitijcev.
Sledilo je obdobje diktatorske vladavine družine Duvalier, ki so ga zaznamovali velikanska korupcija, osebnostni kult in morilska vojska, ki je pobila okoli 30.000 ljudi.
90. leta in novo stoletje so prinesli Haitiju več pozornosti svetovne javnosti - nekdanja ameriška predsedika Jimmy Carter in Bill Clinton sta Haiti postavila za eno izmed prednostnih humanitarnih nalog, leta 2004 je svoj sedež tu postavila Organizacija združenih narodov, v zadnjih letih pa je postala država tudi ena izmed bolj priljubljenih "ljubiteljskih projektov" dobrodelnih zvezdnikov, od Angeline Jolie in Brada Pitta do Wyclefa Jeana in Georgea Clooneyja.
Revščina pod palmami
Politični (in posledično družbeno-ekonomski) položaj je nedvomno najbolj zaznamoval Haiti, ki se leto za letom uvršča na sezname najrevnejših, najbolj koruptivnih in najbolj nevarnih držav sveta. 80 odstotkov prebivalcev živi pod mejo revščine, stopnja nepismenosti je 50-odstotna, več kot 80 odstotkov diplomirancev pa se izseli.
Cité Soleil velja za enega najhujših slumov v Južni Ameriki, revščina pa je pognala vsaj 225.000 otrok v haitijskih mestih v suženjstvo, saj delajo kot neplačani hišni služabniki.

Ob tem se zlahka spregleda, da ima država veliko naravnega potenciala - tu najdemo osupljive plaže, divjo notranjost, gozdovi mangrov in slikovite rečne doline. A medtem ko sosednja Dominikanska republika kar cveti od turizma, upanja za razvoj haitijskega turizma pravzaprav nikdar ni bilo.
In če so bele peščene plaže, obrobljene s palmami, nekoč zgolj samevale, so zdaj ponovno neme priče trpljenja, ki ga je Haitiju zadal torkov potres.
V spodnji fotozgodbi se revija Life spominja mladega Haitija, njegovih vzponov in padcev, ljudi, ki so ga zaznamovali, in nikdar polno izpolnjenih obetov.

Silhuete palm v eni izmed haitijskih ribiških vasic. Foto: Life
Čeprav je Haiti edina država zahodne poloble, ki je doživela uspešen upor sužnjev (med haitijsko revolucijo poznega 18. stoletja), svoboda izpod kolonialne vladavine otoškim prebivalcem ni prinesla mnogo utehe. Večino svoje zgodovine je bil Haiti namreč nenehno med najrevnejšimi državami sveta. Foto: Life
Haitijski dom: Ženske uživajo ob pijači na verandi premožnega zasebnega doma v Port-au-Princeu. Prepad med najbogatejšimi in najrevnejšimi Haitijci ni bil nič bolj dramatičen kot v številnih državah po svetu - vključno s tistimi 'razvitejšimi'. A stopnja in obseg haitijske revščine sta bila vedno šokantna. Danes je po vseh merilih najrevnejša država obeh Amerik. Foto: Life
Vudu dobrodošlica: Haitski vudu svečenik Louis Romain gestikulira v tradicionalnem pozdravnem obredu te religije. Vudu, spoj zahodnoafriških in rimokatoliških elementov, je osrednji aspekt življenja za veliko večino Haitijcev. Foto: Life
Mlada ženska s tipičnim haitijskim pokrivalom, 1949. Foto: Life
Citadela: Trdnjava na griču temnopoltega vladarja Henrija Christopha, samoproglašenega kralja Henrija I., je bila zgrajena med njegovo vladavino leta 1811 kot citadela, ki je gostila 10.000 vojakov. Henri je bil eden izmed štirih ključnih generalov, ki so Haiti osvobodili od Francozov med haitijsko revolucijo. Foto: Life
Še en pogled na Henrijevo Citadelo. Foto: Life
Ženska stoji pred ruševinami palače Sans-Souci, kraljeve rezidence kralja Henrija I. Foto: Life
Nekdanji suženj, svetovno znan abolicionist in prvi temnopolti človek, ki je bil sprejet v Beli hiši (to je bilo v času predsednika Abrahama Lincolna), Frederick Douglass je bil ameriški minister na Haitiju leta 1889. Foto: Life
Poulična scena Haitija: revni prebivalci si delijo ulice s purani. Foto: Life
Smrt med življenjem: Haitijec nosi na glavi krsto, v ozdaju slavni Palais National. Foto: Life
Mladenič pripravlja svojega petelina za petelinjo boj v zunanji areni. Foto: Life
Na petelinjih bojih. Foto: Life
Čakanje na nastop. Foto: Life
Za večino haitijskih otrok je življenje včeraj in danes težka in nenehna bitka. Po podatkih Unicefa ima Haiti danes najvišje deleže smrtnosti dojenčkov, otrok, mlajših od pet let, in mater na zahodni polobli. Foto: Life
Moka na prodaj na poulični tržnici. Foto: Life
Predsednik Dumarsais Estimé igra na avtomatu v igralnici v Port-au-Princeu. Foto: Life
Otroci med molitvijo v haitijski cerkvi. Foto: Life
Haitijec nosi totem med karnevalom v Port-au-Princeu. Foto: Life
Haitijski karneval. Foto: Life
Haitijski otroci sedijo na stopnicah svoje šole. Foto: Life
Kot mnogo krajev na Karibih je bila Hispaniola - največji otok, ki si ga Haiti deli s precej mirnejšo in razvitejšo Dominikansko republiko - številna desetletja igralniška in zabavniška meka za bogate. Port-au-Prince, Havana, San Juan (Portoriko) - kot odprta, eksotična prizorišča, kjer so igralništvo in druge pregrehe cvetele (za pravo ceno), ta karibska mesta pa so desetletja gostila dekadentne bogataše z vsega sveta. Foto: Life
Nočno življenje: Burleskna predstava, uvožena iz ZDA, med gostovanjem v Port-au-Princeu. Foto: Life
Ženske so pogosto prepotovale več kot 50 kilometrov po gorskih poteh z lokalnimi povrtninami na glavi, da bi jih nato prodajale na tržnici. Foto: Life
Na tržnico. Foto: Life
Božični večer, Port-au-Prince. Foto: Life
Božični nakupi, Port-au-Prince. Foto: Life
Ulov. Foto: Life
Nočni klub pod palmami: Skupina igra v nočnem klubu Simbie, imenovanem po afriški vodni boginji. Foto: Life
Siesta: Haitijec počiva ob oglasu v obliki velikanske zobne ščetke, ki jo prenaša po ulicah. Foto: Life
Kriza: Haitijci na ulici leta 1957, ko je bil za kratek čas v pospešeno bolj kaotični državi predsednik Daniel Fignolé. Fignoléja je po treh tednih na oblasti zamenjal Antonio Thrasybule Kebreau, predsednik vojaškega sveta Haitija. Foto: Life
Papa Doc: Brutalnost, megalomanskost in Bog: Haitski diktator Francois 'Papa Doc' Duvalier, oborožen s puško, se vozi po ulicah Port-au-Princea. Od svoje (najverjetneje potvorjene) izvolitve za predsednika leta 1957 do svoje smrti leta 1971, je Duvalier vladal Haitiju z brutalnostjo, ki je niso mogli spregledati še celo mnogi drugi brutalno represivni režimi, ki so Ameriki vladali v tistem obdobju. Leta 1964 je na referendumu, ki je spraševal, ali bi moral Papa Doc postati 'dosmrtni predsednik', skoraj tri milijone Haitijcev glasovalo za 'da', za 'ne' pa le 3.000. V prihodnjih nekaj letih je življenje na Haitiju postalo, če je to sploh mogoče, še bolj peklensko za Duvalierove nasprotnike. Na tisoče jih je bilo umorjenih, na tisoče jih je zbežalo. Papa Doc je medtem mirno zatrjeval, da ga je za vodenje države izbral Bog. Foto: Life
Mati in otrok: skulptura, delo finskega umetnika Arvija Tynysa, ob fontani v Port-au-Princeu. Foto: Life