Hamburški bunker danes gosti hotel in več barov, restavracij ter kavarn. Foto: Hamburg bunker
Hamburški bunker danes gosti hotel in več barov, restavracij ter kavarn. Foto: Hamburg bunker

A ta megalomanski betonski kompleks doživlja nov preporod kot Hamburg bunker z dvema restavracijama, petnadstropnim Hard Rock Hotelom ter teraso z vrtom in barom.

Četrt Karoviertel, kjer stoji bunker, je sicer živahna soseska, polna trendovskih kavarn, vintage butikov in nočnih klubov.

Hotel ima 134 sob cenovnega razreda od 180 do 269 evrov, pri čemer je opremljen z vso sodobno tehnologijo, od aplikacije Alexa v sobah do samoprijave in pametne tehnologije.

Imajo pa vstop v bunker tudi obiskovalci, ki niso hotelski gostje – v pritličju sta bar in kavarna Constant Grind, pa tudi trgovina Rock Shop, za vse, ki jih zanimajo spominki na temo Hard Rocka.

Bar in restavracija Karo & Paul nemškega TV-chefa Franka Rosina se je odprla aprila lani in zaseda prva tri nadstropja stavbe. V petem nadstropju restavracija La Sala ponuja bolj mednarodni meni, na strehi pa je Green Beanie, terasasti vrt z barom in razgledno ploščadjo.

Z zelenjem do nove, bolj pozitivne podobe

Hamburški bunker je bil eden od osmih nadzemnih bunkerjev, ki so služili kot zaklonišča pred zračnimi napadi, ki jih je Nemčija zgradila po britanskih zračnih napadih na Berlin leta 1940.

Bunker je 76.000 ton težki betonski monstrum z 2,5 metra debelimi stenami, ki se ga ne da kar tako porušiti – ali ignorirati.

“Zamisel, da dvignejo višino stavbe z zelenjem, pomeni, da dodajo nekaj miroljubnega in pozitivnega temu orjaškemu bloku, zapuščini nacistične diktature," je za AFP povedala Anita Engels iz zveze Hilldegarden, ki je projekt podprla.

Zveza je pomagala postaviti novo poglavje bunkerja z zbiranjem pričevanj ljudi, ki so živeli v bunkerju, in zgodb na stotine prisilnih delavcev, ki so kompleks zgradili. V ta namen služi razstava o zgodovini hamburškega bunkerja v prvem nadstropju stavbe.