Vrata pristanišč so zaprli zaradi incidenta na Diamond Princess. Foto: EPA
Vrata pristanišč so zaprli zaradi incidenta na Diamond Princess. Foto: EPA

Turistične ladje se od izbruha pandemije covida-19 niso mogle več ustavljati ob japonski obali. Japonska je namreč prihode mednarodnih ladij za križarjenje prepovedala po zapletu s križarko Diamond Princess, ki je bila februarja 2020 ravno v japonskih vodah.

Na ladji je bilo ujetih skoraj 3700 ljudi. Foto: EPA
Na ladji je bilo ujetih skoraj 3700 ljudi. Foto: EPA

Na ladji v pristanišču Jokohama je bilo takrat kar 14 dni ujetih skoraj 3700 potnikov in članov posadke – zaradi okužb jim je bila odrejena karantena. Na koncu je bilo na ladji okuženih 700 potnikov, od tega pa jih je umrlo vsaj 13. Japonski se je tedaj očitalo, da je v zvezi z ladjo za križarjenje ravnala narobe in da potnikom ni nudila ustrezne oskrbe. Oblasti so nato prepovedale prihode tovrstnih ladij.

Ker pa si država želi zagnati turizem, se je ta teden po dveh letih končno odločila, da vnovič odpre svoja pristanišča mednarodnim ladjam za križarjenja.

Na japonskem ministrstvu, pristojnem za turizem, verjamejo, da so sprejeli zadostne ukrepe za omejevanje širjenja covida-19, oblikovali pa so tudi smernice, povezane s kriznim menedžmentom, če bo ta seveda potreben.

Ponudniki križarjenj bodo odslej komunicirali z vodstvom vsakega dotičnega pristanišča, od katerega bodo morali pridobiti dovoljenje za prihod.