Foto: Reuters
Foto: Reuters

Japonske oblasti so v petek odobrile načrt prefekture Osaka in mesta Osaka za odprtje prvega igralniškega kompleksa v državi.

Letoviški kompleks na Jumešimi, predelanem otoku v zalivu Osaka, kjer bo leta 2025 potekala svetovna razstava Expo, bo vključeval tudi hotele, konferenčni center, nakupovalno središče, muzej in trajektni terminal ... Projekt naj bi bil "težek" 12,2 milijarde evrov.

Premier Fumio Kišida je dejal, da bo projekt prispeval h gospodarski rasti omenjenega območja in prepoznavnosti Japonske tudi po svetovni razstavi Expo 2025, saj si država prizadeva za oživitev turistične porabe po pandemiji.

Letovišče načrtuje 520 milijard jenov (3,55 milijarde evrov) prihodkov letno, večinoma iz igralništva. Kot je zapisano v projektni dokumentaciji načrtujejo, da bo letovišče letno obiskalo šest milijonov mednarodnih turistov in 14 milijonov domačih.

Igralnice so bile prej nezakonite na Japonskem skupaj z drugimi zasebnimi igrami na srečo, vendar je zakon o integriranih letoviščih iz leta 2018 zagotavljal izjemo za določene igre, kot je na primer poker, v uradno odobrenih ustanovah kot del prizadevanja za privabljanje turistov.

Japonska velja za cenjen trg za upravljavce igralnic zaradi premožne populacije in bližine bogatih azijskih hazarderjev, čeprav so javnomnenjske raziskave pokazale, da so mnogi državljani zaskrbljeni zaradi porasta zasvojenosti in kriminala.