Nekateri potni listi omogočajo potovanje brez vizumov (oz. urejanje vizuma na končni destinaciji) v več kot 180 držav, a med temi državami so pretežno evropske, nekaj azijskih ter Avstralija, Nova Zelandija, Kanada in ZDA. Foto: Shutterstock
Nekateri potni listi omogočajo potovanje brez vizumov (oz. urejanje vizuma na končni destinaciji) v več kot 180 držav, a med temi državami so pretežno evropske, nekaj azijskih ter Avstralija, Nova Zelandija, Kanada in ZDA. Foto: Shutterstock

Zadnje leto – kljub drugačnim napovedim – ni prineslo za marsikoga tako želene sprostitve potovanj. Pandemične omejitve tako še vedno krojijo popotniški vsakdan. A je lastnikom potnih listov nekaterih azijskih in evropskih držav vseeno lažje kot prebivalcem t. i. svetovnega juga, opozarjajo v britanski družbi Henley & Partners, ki na podlagi podatkov mednarodnega združenja za zračni transport (IATA) vsako leto oblikuje lestvico najboljših potnih listov.

Na vrhu seznama tako že nekaj let kraljujeta Japonska in Singapur – državljani teh dveh držav lahko namreč s svojo potno listino brez vizuma vstopajo v kar 192 (od skupno 195 neodvisnih in uradno priznanih) držav, medtem ko imajo državljani Afganistana na drugem koncu lestvice brez vizuma možnost potovanja v le 26 držav.

Pri Henleyju opozarjajo, da se razkorak med državami, ki jim je potovanje dostopno, in tistimi, ki imajo zelo omejene možnosti, izjemno povečuje: od leta 2006, ko so lestvico predstavili prvič, se je namreč število držav, ki imajo omejene možnosti potovanja, povečalo, po drugi strani pa imajo državljani prve deseterice vedno več možnosti za neomejena potovanja. Pred 16 leti je imel povprečen Zemljan na voljo 57 držav, ki jih je teoretično lahko obiskal brez omejitev, danes je ta številka skoraj dvakrat višja (107), a zgolj na račun višjega povprečja "zahodnega" sveta.

"Meje, znotraj katerih je posameznik slučajno rojen, in dokumenti, do katerih smo na podlagi tega upravičeni, niso nič manj arbitrarni kot naša barva kože. Premožnejše države morajo spodbujati pozitiven odnos do migracij, s čimer bodo pripomogle tudi k pravičnejši porazdelitvi ljudi in virov po svetu," ob tem opozarja direktor družbe Christian H. Kaelin.

Celoten Henleyjev seznam. Za povečavo kliknite na fotografijo. Foto: Henley & Partners
Celoten Henleyjev seznam. Za povečavo kliknite na fotografijo. Foto: Henley & Partners

Na prvih mestih tako ob Japonski in Singapurju najdemo Nemčijo in Južno Korejo, ki si delita drugo mesto (njuni državljani lahko brez omejitev potujejo v 190 držav) ter Finsko, Italijo, Luksemburg in Španijo na tretjem mestu (189 držav). Sledijo Avstrija, Danska, Francija, Nizozemska in Švedska (4. mesto, 188 držav), Irska in Portugalska (5. mesto 187 držav), Belgija Nova Zelandija, Norveška, Švica, Združeno kraljestvo in ZDA si delijo 6. mesto (186 držav), sledijo še druge evropske države in Avstralija. Slovenija je skupaj z Estonijo in Latvijo na 10. mestu, saj njihovim državljanom potni list omogoča brezvizumsko potovanje v 181 držav.

Kot omenjeno, je na repu Afganistan (prebivalci lahko potujejo v 26 držav), dve možnosti več imajo državljani Iraka, sledijo Sirija (29 držav), Pakistan (31), Jemen (33), Somalija (34), Nepal in palestinsko ozemlje (37), Severna Koreja (39) ter Bangladeš, Kosovo in Libiji, ki si z možnostjo potovanja v 40 držav delijo 103. mesto.

Pri Henleyju poudarjajo problematično omejevanje potovanj v času pandemije – kot primer navajajo nedavno prepoved poletov na jug Afrike zaradi pojava virusne različice omikron (ki se zdaj že odpravlja), kar je tudi Svetovna zdravstvena organizacija označila za "potovalni apartheid".