Pandemija je močno prizadela tudi slovenski turizem. Foto: BoBo
Pandemija je močno prizadela tudi slovenski turizem. Foto: BoBo

Junija so nastanitveni obrati pri nas zabeležili 610 tisoč prenočitev, kar je 63,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Domačih gostov je bilo sicer le za tri odstotke manj, a turizem je prizadel hud upad tujih gostov, ki je znašal skoraj 85 odstotkov lanskega obiska.

Domači turisti so ustvarili 408 tisoč prenočitev, tuji pa polovico manj z 201 tisoč prenočitvami. Največ je bilo pri nas Nemcev in Avstrijcev, sledijo pa jim Madžari in Italijani.

Največji obisk je bil v obalnih občinah, kjer so imeli 31 odstotkov vseh junijskih prenočitev v državi, sledijo pa jim gorske občine z 28 odstotki in zdraviliške z 22 odstotki. Domači gosti so največkrat prenočili v Piranu, Izoli, Ankaranu, Podčetrtku, Moravskih Toplicah in Kranjski Gori, tuji pa v Piranu, Ljubljani, na Bledu, v Bovcu in Bohinju. Najbolj izstopajo nemški turisti, ki so množično obiskali turistične objekte v občini Bovec in tam ustvarili skoraj 11.000 prenočitev.

Med oblikami nastanitev še vedno prednjačijo hoteli, v katerih se je odpočila dobra tretjina turistov, sledijo pa jim zasebne sobe in apartmaji, najmanj ljudi pa je prenočilo v kampih.