Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Rim, Benetke in Milano so na seznamu najbolj zaželenih destinacij vsakega turista v Italiji. Mesta krasijo neverjetna arhitektura, bogata kultura in enkratna kulinarika, na žalost pa tudi gneča in dolge čakalne vrste. Enake dih jemajoče prizore in doživetja lahko turisti izkusijo le lučaj od slovenske meje, v Furlaniji - Julijski krajini. Pokrajina turistom, ki pridejo z vlakom, do maja 2023 ponuja plačilo vozovnic in številne druge ugodnosti, da bi tako o obisku prepričala čim več ljudi.

Stroški bodo povrnjeni vsem turistom, ki bodo z vlakom prispeli v eno izmed štirih mest: Trst, Videm, Gradež in Lignano Sabbiadoro. Prav tako bodo vsi obiskovalci prejeli kartico, ki bo za 48 ur omogočila cenejšo, v nekaterih primerih pa celo popolnoma brezplačno uporabo javnega prometa do zanimivosti, vodenih ogledov, muzejev in razstav.

Ponudba ne velja vse dni v letu

V Trstu in Vidmu bodo obiskovalci tako lahko veliko ceneje in z manj gneče občudovali stari mestni jedri ali uživali v vrhunskih belih vinih, Lignano Sabbiadoro ponuja ene izmed lepših italijanskih plaž, Gradež pa je, podobno kot Benetke, znan predvsem po kanalih, ki se vijejo ob mestu. Do ugodnosti bodo upravičeni vsi, ki bodo v regiji preživeli najmanj dve noči v nastanitvi, ki sodeluje s turistično zvezo. Popusti ne bodo veljali za vozovnice prvega razreda in za nastanitve. Prav tako ponudba ne velja ob nekaterih praznikih, kot sta božič in velika noč.