Pri British Airways so poleg odpovedi poletov tudi prenehali prodajati vozovnice za kratke polete iz Londona. Foto: EPA
Pri British Airways so poleg odpovedi poletov tudi prenehali prodajati vozovnice za kratke polete iz Londona. Foto: EPA

Primanjkovanje osebja in stavke letalski promet že vse poletje držijo v krču, iz katerega se zaradi izjemnega povpraševanja po letalskih prevozih panoga ne zna rešiti. Skupno je bilo za avgust odpovedanih več kot 25.000 poletov, od tega 15.788 v Evropi. Zaradi skupka vseh dejavnikov na nekaterih letališčih vladajo izredne razmere: dolge čakalne vrste, zamude letal in gneča. V obdobju, ko je normalno delovanje letališč odvisno od vsakega zaposlenega, stavke še dodatno obremenjujejo panogo in povečujejo nejevoljo potnikov.

Družba Turkish Airlines je odpovedala največ poletov v avgustu. Foto: MMC/Televizija Slovenija
Družba Turkish Airlines je odpovedala največ poletov v avgustu. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Največ odpovedi so za avgust napovedali pri Turkish Airlines (4408), sledijo British Airways (3600), Lufthansa (1888) in nizkocenovna ponudnika Wizz Air (2045) ter easyJet (1256). Kljub na videz visokim številkam odpovedanih poletov, ti predstavljajo le dva odstotka načrtovanih avgustovskih poletov v Evropi.

Schiphol omejuje dnevno število potnikov

Najvišje število potnikov, ki letijo z amsterdamskega letališča Schiphol, tudi septembra ostaja omejeno (67.500 na dan). Oktobra naj bi število dovoljenih potnikov poskočilo za 2000, predvsem zaradi dvotedenskih jesenskih počitnic.

"Pričakujemo, da bo takrat dnevno približno 3500 potnikov preveč," so sporočili z letališča in dodali, da bodo na podlagi mnenja neodvisnega koordinatorja zagotovili primerno število potnikov glede na kapaciteto in z njo povezano varnost na letališču. Omejitve so v veljavi vse od junija, ko zaradi premalo zaposlenih niso zmogli "ukrotiti" navala potnikov.

V Londonu rešujejo že znane težave

S podobnimi težavami se že nekaj časa spopadajo tudi pri britanski letalski družbi British Airways, kjer so ta teden popolnoma ukinili prodajo vozovnic kratkih poletov z londonskega letališča Heathrow. Ukinitev prodaje vozovnic za polete iz Londona je posledica podobnih ukrepov, kot so v veljavi na nizozemskem Schipholu.

Tako bodo pri družbi British Airways skušali omogočiti ponoven dostop do vozovnic tistim, ki so jih za polete s Heathrowa že kupili, a so jim bili ti zaradi omejitev odpovedani. Ponovna prodaja vozovnic je predvidena osmega avgusta. Obe letališči sta zaradi težav imeli zamude pri približno 40 odstotkih poletov.