Zanimanje Hrvatov za polete v ZDA (na fotografiji New York) se je povečalo po odpravi turističnih vizumov leta 2021. Foto: EPA
Zanimanje Hrvatov za polete v ZDA (na fotografiji New York) se je povečalo po odpravi turističnih vizumov leta 2021. Foto: EPA

Glavna direktorica letališča Nina Vojnić Žagar je pojasnila, da gre za projekt, ki ga zagotovo ne bodo izvedli letos, so pa storili prve korake, da ga uresničijo čim prej.

Uprava je že naročila raziskavo o širitvi vzletno-pristajalne steze, ki jo potrebujejo za večja, medcelinska letala. Obstoječa steza je dolga 2954 metrov, po računih direktorice jo morajo podaljšati za 250 metrov.

"Zračna luka Pulj razmišlja o podaljšanju vzletno-pristajalne steze, da bi lahko opravljala polete na dolge razdalje, s fokusom na čezatlantske storitve. To pomeni, da raziskujemo možnost podaljšanja vzletno-pristajalne steze na 3200 metrov za prilagoditev poletom na dolge razdalje oziroma poletov proti vzhodni obali Severne Amerike," je za Glas Istre pojasnila glavna direktorica Nina Vojnić Žagar.

Direktne polete že ponujata Zagreb in Dubrovnik

Direktne polete iz Hrvaške v Severno Ameriko trenutno že ponujata zagrebško in dubrovniško letališče.

Air Transat ponuja polete z airbusom A330-200 med Torontom in Zagrebom.V šestih mesecih lanskega leta je tako prepeljal 21.597 potnikov. United Airlines pa ponuja polete z boeingom 767-300 med New Yorkom in Dubrovnikom – v štirih mesecih preteklega leta je prepeljal 28.445 potnikov.

S puljskega letališča največ potnikov v Severno Ameriko leti prek drugih evropskih letališč, kot so Frankfurt, München, London Heathrow in Beograd, najpogosteje pa potujejo v New York in Toronto.