Sončna elektrarna. Foto: Shutterstock
Sončna elektrarna. Foto: Shutterstock

V omenjenem španskem mestu so uradno zagnali projekt postavitve največje sončne elektrarne v Španiji, ki bo, ko bo povsem končana, obsegala bo 6658 fotovoltaičnih panelov, razporejenih po mavzolejih, grobnicah in drugih stavbah na mestnih pokopališčih.

Prvih 810 panelov so namestili na stavbah na pokopališčih Grau, Campanar in Benimàmet, poroča Euronews. Predstavniki občine so ob tem zagotovili, da bodo samo ti prvi paneli pridobili okoli 440.000 kilovatov električne energije na leto, s čimer bo okolju prihranjenih 140 ton ogljikovih izpustov na leto.

Po navedbah na spletni strani Evropske komisije bodo na pokopališčih pridobljeno električno energijo porabljale javne ustanove, nekaj (po navedbah Euronewsa okoli četrtino) pa je bodo namenili za potrebe ranljivega lokalnega prebivalstva.

A bolj kot samo to, da gre za zeleni projekt, ki je del širše kampanje Valencie, da bi postala čim bolj samozadostna, pozornost vzbuja poimenovanje sončne elektrarne – oblasti so projekt namreč krstile za "RIP – Requiem in Power". Gre za besedno igro, povezano z latinskim izrazom Requiescat in pace (Počivaj v miru) oz. kratico RIP, ki se uporablja v povezavi s pokojniki.