Smučišče na Soriški planini. Foto: BoBo
Smučišče na Soriški planini. Foto: BoBo

Število zasebnih potovanj je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2020 poraslo, saj je bilo takrat opravljenih le šest odstotkov zasebnih potovanj, navaja statistični urad.

Največ prebivalcev, ki niso odšli na nobeno potovanje, je bilo v starostni skupini 45–64 let. Največ tistih, ki niso odšli na potovanje, je kot razlog navedlo epidemijo covida-19.

Potovalo je največ prebivalcev iz starostne skupine 25–44 let, najmanjšo udeležbo na turističnih potovanjih pa je imela starostna skupina 15–24 let. Glede na status aktivnosti so v največjem odstotku potovali zaposleni in samozaposleni prebivalci (21 odstotkov) ter upokojenci (šest odstotkov).

Večina domačih turistov bivala v hotelih

Domači turisti so odšli na okoli 713.000 zasebnih potovanj po Sloveniji in 342.000 potovanj v tujino. Posamezno zasebno potovanje v Sloveniji je trajalo približno 2,3 prenočitve, v tujini pa 4,5 prenočitve. Med zasebnimi potovanji v Sloveniji in tujini je največ domačih turistov bivalo v hotelih.

Med razlogi, da se niso odpravili na potovanje, so bili poleg epidemije še pomanjkanje prostega časa, nekateri niso čutili potrebe po potovanju, druge so ovirali zdravstveni razlogi ali pomanjkanje finančnih sredstev. Najmanj jih je kot glavni razlog navedlo, da ta letni čas zanje ni primeren za potovanja.

Ruski gostje za Zdravilišče Rogaška predstavljajo pomemben del vseh obiskovalcev. Foto: BoBo
Ruski gostje za Zdravilišče Rogaška predstavljajo pomemben del vseh obiskovalcev. Foto: BoBo

Strokovni svet o vojni v Ukrajini in covida-19

Strokovni svet za turizem je medtem razpravljal o razmerah v sektorju, tudi o vplivih vojne v Ukrajini in pandemije covida-19. Sodelujoči so med drugim pozdravili tudi dosedanja prizadevanja države za omilitev posledic pandemije, denimo turistične bone za prebivalce in ukrepe za ohranitev zaposlenih v sektorju turizma tudi v času manjšega turističnega obiska.

Vojna prizadela predvsem zdraviliški turizem

Pandemija in vojna v Ukrajini različno vplivata tako na različne segmente turističnega sektorja kot na slovenske regije, so v sporočilu za javnost po srečanju zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Negativne posledice pandemije in vojne najbolj čutijo v zdraviliškem turizmu, predvsem v Rogaški Slatini in ponekod tudi v obalni regiji, bistveno manj pa v igralništvu in gorskih smučarskih centrih, kjer zaznavajo ponovno rast obiska glede na pretekli dve sezoni.

141 milijonov evrov za turistični sektor

Stanje v turizmu in letošnje aktivnosti države na področju turizma bosta gospodarsko ministrstvo in Slovenska turistična organizacija (STO) predstavila na novinarski konferenci prihodnjo sredo.
Ministrstvo in STO sta danes predstavila tudi aktivnosti države za pomoč turističnemu sektorju, med katerimi je tudi t. i. enkratni dodatek za najbolj prizadete segmente turističnega sektorja.

Država je medtem pristopila tudi k aktivnostim za deficitarne poklice, promocijo poklicev v turizmu ter možnosti zaposlovanja tujcev. Ministrstvo je predstavila tudi vsebino razpisov za razvojna sredstva za turistično gospodarstvo v letošnjem letu. Za turistični sektor bo letos na voljo več kot 141 milijonov evrov razvojnih spodbud, prvi razpisi so že objavljeni.