Letališče Hamad v Dohi. Foto: AP
Letališče Hamad v Dohi. Foto: AP

Letališče v Dohi se je zadnja leta hitro razvijalo skupaj s svojo domačo letalsko družbo Qatar Airways – predvsem zaradi astronomskih vložkov tamkajšnje vlade oz. vladarske družine. Visoke ocene potnikov si je letališče prislužilo predvsem zaradi dodatnih ugodnosti, ki jim jih ponuja tako Qatar Airways kot letališče samo, navaja britanska svetovalna družba Skytrax, ki vsako leto sestavlja omenjeno lestvico.

Potniki katarske letalske družbe, ki na letališču zgolj opravijo postanek, imajo med drugim možnost, da čas med poleti izkoristijo za brezplačen ogled mesta, na voljo imajo brezplačno nastanitev in hrano (odvisno od dolžine postanka), poleg tega pa na letališču nudijo tudi t. i. VIP-obravnavo, ko uslužbenci potnika pričakajo ob izkrcanju z letala in ga pospremijo po letališču do nadaljevalnega poleta.

Na drugo mesto se je uvrstilo eno izmed dveh tokijskih letališč, Haneda, dobro pa se je odrezalo tudi drugo (Narita), ki je na petem mestu. Med najboljšimi desetimi je sicer še eno japonsko letališče (Kansai), kar uvršča Japonsko na vrh lestvice držav z najboljšimi letališči, poroča CNN.

Poleg že omenjenega singapurskega in treh japonskih sta med najboljšimi desetimi še dve azijski letališči, seulsko (Inčeon) in hongkonško, pa tudi tri evropska (München, Zürich in londonski Heathrow).

Skytrax sicer pripravi lestvico najboljših 100 letališč na svetu, poleg tega pa še dodatne sezname, na primer lestvico letališč, ki so v zadnjem letu pokazala največje izboljšanje – na vrhu te je letališče v Carigradu. Čangi je bil izbran kot letališče z najboljšimi zaposlenimi, Inčeon pa kot najvarnejše.

Poleg klasičnih parametrov so sicer v zadnjem letu (glasovanje je potekalo med avgustom 2020 in julijem 2021) potniki ocenjevali tudi z vidika pandemičnih ukrepov, čistoče, dostopnosti razkužil in drugih sredstev za zaščito ipd.

Lestvica najboljših 10 letališč na svetu:

1. Letališče Hamad International (HIA)
2. Letališče Tokyo Haneda (HND)
3. Letališče Singapore Changi (SIN)
4. Letališče Incheon International (ICN)
5. Letališče Tokyo Narita (NRT)
6. Letališče München (MUC)
7. Letališče Zürich (ZRH)
8. London Heathrow (LHR)
9. Letališče Kansai International (KIX)
10. Letališče Hong Kong International (HKG)