Foto: AP
Foto: AP

Perujske oblasti so ob tem v nedeljo priredile inkovski obred, s katerim so se zahvalili bogovom.

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa bo število obiskovalcev sicer omejeno na zgolj 675 na dan, kar je okoli 30 odstotkov v primerjavi z mirnimi časi.

Zaprti lokali in trgovine ob vznožju Machu Picchuja. Domačine je zaprtje zaradi pandemije močno prizadelo. Foto: AP
Zaprti lokali in trgovine ob vznožju Machu Picchuja. Domačine je zaprtje zaradi pandemije močno prizadelo. Foto: AP

Machu Picchu je leta 1911 odkril ameriški zgodovinar Hiram Bingham in velja za najbolj prepoznavno ruševino inkovskega imperija, ki so Andom vladali med 15. in 16. stoletjem.

Arheologi menijo, da je bil Machu Picchu, ki v jeziku Kečua pomeni stara gora, zgrajen kot posest inkovskega cesarja Pachacutija.

Domačini odvisni od turistov

Trdnjava, ki leži na 2350 metrih nadmorske višine, je bila zgrajena okoli leta 1450, na vrhuncu inkovskega imperija, opuščena pa nekaj več kot 100 let pozneje, leta 1572, ko so španski zavojevalci kolonizirali to območje.

Obred ob ponovnem odprtju. Foto: AP
Obred ob ponovnem odprtju. Foto: AP

Od leta 1983 je pod Unescovo zaščito svetovne dediščine in predstavlja eno največjih turističnih znamenitosti v Peruju.

Na desettisoče prebivalcev gorate pokrajine Cusco se preživlja prav s turizmom, zato so zaradi letošnjega zaprtja močno trpeli, navaja BBC.

Predstavniki medijev in prvi turisti so se nedeljskega obreda udeležili po 90-minutni vožnji z vlakom iz inkovske vasi Ollantaytambo.

"Danes se Machu Picchu znova odpira," je povedal perujski minister za turizem Rocio Barrios. Novi zdravstveni in varnostni protokoli kažejo, da trdnjavo odpirajo "odgovorno in zelo previdno", je dodal.