Pogled na Ljubljansko kotlino. Foto: Televizija Slovenija
Pogled na Ljubljansko kotlino. Foto: Televizija Slovenija

S snemalcem se najprej odpraviva po poti ob Rimskem zidu, zgrajenem v 3. stoletju, ki naj bi branil Rimski imperij pred vdori vzhodnih ljudstev. Pot se začne tik ob magistralni cesti med Vrhniko in Logatcem, pred nekaj meseci so jo uredili. Ostanke zidu so rekonstruirali, ob pot pa postavili lesene rimske vojščake.

Najlepši je konec, ko pogledaš skozi daljnogled in se prikaže pokrajina, kot je bila takrat, ko je tukaj še stal obrambni zid. In prav tja, kamor seže pogled, se odpraviva naprej, po Rupnikovi liniji.

Gre za 100 vojaških bunkerjev, ki so jih začeli graditi pred 2. svetovno vojno za utrjevanje zahodne meje. A iz njih ni bila nikoli izstreljena niti ena krogla, saj je gradbince prehitela vojna. So pa domačini na račun gradnje bunkerjev dobili elektriko, vodovod in nove ceste.

"To je eden najstarejših objektov na Zalani, ki je pa zelo pomemben tako iz kulturnega kot iz družabnega vidika," razloži Miha Brajnik Zaplaninski.

Za konec se odpraviva še na Planino. Začneva pri hiši, kjer je zadnja leta svojega življenja prebival nekdanji predsednik Janez Drnovšek.

Po dobre pol ure prideva do razglednega stolpa in prekrasnega pogleda na Ljubljansko kotlino. Večina pohodnikov pride na Planino po strmi poti s strani Vrhnike. Zaplaninci pa pridemo tja na kavo. Užitek jo je spiti v objemu gozdov, medtem ko se otroci igrajo.

Kjer je lepše kot doma: poti na Zaplani