Bratje Kuhar niso pustili pomembnega pečata le v lokalnem, ampak tudi v nacionalnem prostoru, Koteljčani pa z dogodki, kot so Kuharjevi dnevi, skrbijo za ohranjanje dediščine. Kuharjeve dneve so začeli s pohodom po Vorančevi poti, ki vodi tudi mimo soteske Pekel iz znane Prežihove črtice Solzice.
Pohodniki so se v Kotljah zbrali pri spomeniku pobiča s solzicami, odgnalo pa jih ni niti nekaj kapelj dežja. "Ker stari pregovor pravi, ko dobi Uršlja kapo, takrat se boj dežja. Dokler Uršlja nima kape, bo vreme lepo," je ob tem za Radio Slovenija povedal predsednik tamkajšnjega kulturnega društva Drago Pungartnik.
Pod vodstvom Alojza Pristovnika so pohodniki krenili po poti, ki vključuje ključne postaje Vorančevega življenja. Vodnik je ob tem spomnil, da okolica ponuja veliko različnih čudes, ki lahko potešijo prav vsakega obiskovalca. "Ja, veliko je naravnih lepot, naravne dediščine, tudi veliko kulturne dediščine. No, to je ta Prežihov svet, Uršlja gora."
"Lepo je hoditi. Vsako leto se udeležimo tega pohoda. Pa da se družimo, da nam je lepo, pa tudi koristno za telo in duha," so bili nad videnim in prehojenim navdušeni obiskovalci.
Kuharjevi dnevi so v Kotljah dolgoletna tradicija, pove Danica Hudrap, Prežihova pranečakinja. "Vsi štirje bratje Kuhar so pomembno vplivali na te kraje. Lovro Kuhar, naš pisatelj, potem je bil njegov brat Avgust Kuhar, najmlajši, Ivan – oz. Anza Kuhar, moj dedek, in pa Alojz Kuhar, ki je bil tudi župnik." Čeprav je vsak prispeval na svoj način, je Pungartnik prepričan, da brez njih Koroška ne bi bila takšna, kot je zdaj. "Sama družina Kuharjev je zelo raznolika, vsi pa so prispevali k našemu jeziku, naši kulturi."
Kot še dodaja, bodo na nocojšnji proslavi nastopili domači kulturni ustvarjalci, ki bodo poustvarili umetnine bratov Kuhar. Kuharjeve dneve bodo sklenili prihodnji konec tedna, na krajevni praznik.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje