Tudi to je najbogatejša država na svetu. Tako kot pada kupna moč prebivalcev, pada tudi višina stavb v soseskah, v tej so se še tla pogreznila malo nižje. Industrijsko mesto je najrevnejši del države, leži le dobrih 10 kilometrov stran od vseh bahavih stolpnic v Dohi. Na prvi pogled se zdi, da je to kraj, kamor gre umret vse, kar je včasih vozilo po cestah.

Sicer je to pravi naslov, kje v Katarju najti ugodne rezervne avtomobilske dele – seveda ne novih. Odpad nevoznih, a še uporabnih vozil je za marsikoga dnevna soba. Tu so v skupnih domovih doma gospodje, ki so hrbtenica katarskega razvoja; spregledani, necenjeni, veliko je takih, ki v državi skoraj brez alkohola zapadejo v težave s pijačo. Nastanitev jim plača delodajalec, dobrih 100 evrov mesečno na delavca.

Najrevnejši del Katarja, le 10 km od bahavih stolpnic

V tej soseski, ki je pravzaprav prispodoba za to, kako bi bila Doha videti brez vseh klimatskih naprav, tujca ne srečaš, še največja redkost smo ženske. Ravno na račun priseljencev je delež žensk v Katarju tako majhen. Še kako leto, pa bo v tu živel milijon tistih najrevnejših le iz Južne Azije in Indije, iz svoje bede so prišli v obljubljeno deželo.

Petek, edini dela prosti dan v tednu, je namenjen nakupom. Cena osnovne košarice le za čisto malo nižja od slovenske. Ni zaželeno, da hodijo v velike nakupovalne centre, da ne zmotijo bogataškega udobja. Sicer pa kaj sploh bi si tam lahko privoščili s svojo mizerno plačo. Zato so jim postavili nakupovalni center le zanje, to je Azijsko mesto. Zajamčena najnižja plača, ki so jo v Katarju uvedli prvi na Bližnjem vzhodu, je 275 evrov. V državi, kjer je povprečna plača petnajstkrat višja.

Obvezno zvestobo enemu delodajalcu, dokler se ta delavca ne naveliča, so ukinili. Moderno suženjstvo tudi, že leta 1952. A bogati narod skoraj ničesar za življenje nujnega ne počne sam. Toliko vsega imajo, da ne bi niti opazili, da manjka, tudi če bi denar pošteno delili.

Dan večina zaključi s kriketom. V državi ni nobenega profesionalnega igralca tega športa, je pa kriket najbolj množično igran šport. Najraje ob sončnem zahodu. Vedno lahko upajo, da se bodo zbudili v prijaznejše jutro.