Stojnica s hrano za nogometne navdušence v Dohi. Foto: EPA
Stojnica s hrano za nogometne navdušence v Dohi. Foto: EPA

Pri tem so naleteli na podobno težavo, kot jo imajo številne majhne, a bogate arabske države. V malo več kot eni generaciji so namreč iz zahtevnega puščavskega življenja zdrsnili v lagodno bogataško življenje v mestih.

Nimajo sicer pivskih trebuščkov, imajo pa nekaj, čemur sami pravijo trebušček iz Dohe. Dobrodošli na naslovu, kjer je danes v mestu doma holesterol.

V Dohi so na majhnem kupu vse restavracije s hitro hrano, ki jih poznate, še ne poznate ali vam jih ni treba spoznati. Nepriljubljena šala v mestu – telesna dejavnost je ravno toliko priljubljena kot svinjina.

Predebeli so trije od štirih moških in sedem od desetih žensk. Glavni razlogi za to so hitro rastoče restavracije s hitro hrano, razmah dostave hrane na dom in skoraj neobstoječa infrastruktura za pešce.

Obiskali pa smo tudi mesarja, ki prodaja le kamelje meso. To je ena bolj zdravih vrst mesa, skoraj brez holesterola.

Ne prodajajo staranega mesa, te tradicije v arabskem svetu ni, na voljo je le sveže meso. Cena: 12 evrov na kilogram, kar je primerljivo z govejim. V Katarju je zelo priljubljeno, a ga kot drugje po svetu ne jedo vsak dan.

Gre za tradicionalno specialiteto, zato sta tudi strežba in obred prehranjevanja prilagojena. Obvezno sede, s prekrižanimi nogami, brez obutve in obvezno z desno roko, ker je leva namenjena osebni higieni.

"Načeloma je podobno prepečeni govedini, le malo bolj začinjeno je vse skupaj." Skoraj zagotovo niso postregli s kameljo grbo. Ta je najbolj cenjen del živali, precej mehkejša s precej več maščobe je, in ne, ni napolnjena z vodo.

Na drugo žogo: Kamelje meso eno izmed najbolj zdravih