Številni potniki bodo tudi jeseni in pozimi morali ostati na tleh. Foto: EPA
Številni potniki bodo tudi jeseni in pozimi morali ostati na tleh. Foto: EPA

Vse več letalskih družb napoveduje odpovedi poletov tudi v jesensko-zimskem obdobju. Najslabše kaže britanski družbi British Airways, medtem ko pri nizkocenovni družbi Ryanair kljub nedavnim stavkam dodatno povečujejo ponudbo.

Lufthansa

Pri Lufthansi so pred kratkim potrdili, da bodo do 26. marca 2023 z urnika umaknili še več poletov, vendar točnih številk niso navedli. Razlog za odpovedi je pomanjkanje osebja, še posebej na frankfurtskem letališču.

Najslabše so jo odnesli Britanci. Foto: EPA
Najslabše so jo odnesli Britanci. Foto: EPA

SAS Scandinavian Airlines

Skandinavska družba je med septembrom in oktobrom odpovedala že več kot 1600 letov, za število odpovedi pa krivijo dvotedensko stavko pilotov julija letos in pozno dobavo novih letal.

British Airways

Najkrajšo je v pokoronskem skoku povpraševanja po letalskih prevozih potegnila britanska družba British Airways, ki je do 29. oktobra odpovedala več kot tisoč poletov. Poleg težav z osebjem je družbi zagodla tudi omejitev števila potnikov na londonskem letališču Heathrow, ki so jo bili prisiljeni uvesti julija letos in znaša 100.000 potnikov na dan. Od konca oktobra pa vse do marca naslednje leto so odpovedali še dodatnih 10.000 poletov, kar znaša osem odstotkov vseh letov v tem obdobju.

Wizz Air

Madžarska nizkocenovna letalska družba bo s septembrom za pol leta odpovedala skoraj vse polete s cardifskega letališča v Walesu. Iz Cardiffa bo s tem ponudnikom mogoče leteti le na dve letališči, v Milano in Bukarešto.

Ameriške letalske družbe

S težavami se ne spopadajo le evropski ponudniki poletov. Ameriška družba American Airlines bo odpovedala skoraj 30.000 poletov samo novembra, tako se nameravajo izogniti nadaljnjemu kaosu na letališčih.

O'Leary je znan po neobičajnih idejah, kot so na primer stojišča na letalih. Vse za to, da bi se dobiček družbe povečal. Foto: AP
O'Leary je znan po neobičajnih idejah, kot so na primer stojišča na letalih. Vse za to, da bi se dobiček družbe povečal. Foto: AP

Še ena ameriška letalska družba, Delta, bo novembra prav tako odpovedala več kot 4000 poletov zaradi številnih delavcev na bolniškem dopustu.

Ryanair kljub stavkam na začetku avgusta povečuje ponudbo

Na neverjetno povpraševanje po potovanju so se pri irski družbi Ryanair na presenečenje vseh odzvali z dodajanjem poletov na jesensko-zimski urnik. Nizkocenovni ponudnik je namreč v teh dneh dodal več kot milijon sedežev, za obdobje do Marca 2023. "Medtem ko so pri British Airwaysu odpovedali osem odstotkov poletov za to obdobje, Ryanair dodaja sedeže. To bo najobširnejši zimski urnik v zgodovini družbe," je v izjavi za javnost povedal direktor družbe Michael O’Leary. Pri družbi so še povedali, da je letošnji cilj prepeljati 166,5 milijona potnikov.