Jahta pred Neapljem. Foto: Pixabay
Jahta pred Neapljem. Foto: Pixabay

Symphony, 101 meter dolga šestnadstropna jahta direktorja skupine LVMH, je krožila pred obalo Neaplja, dokler niso posadki sporočili, da se zaradi nedavno uvedenih pravil glede omejitve velikosti plovil ne morejo zasidrati v pristanišču Mergellina.

Kot poroča Guardian, je prepoved močno presenetila modnega mogotca, ki se je pred tem že večkrat zasidral v omenjenem pristanišču z jahto, ki se med drugim ponaša s kinematografom na prostem in bazenom s steklenim dnom.

Arnault pa ni bil edini, ki so ga nova pravila, ki zaradi varnostnih razlogov omejujejo dolžino ladij na 75 metrov, presenetila. Kot poroča Corriere della Sera, se je moral pristanu v Neaplju odreči tudi medijski tajkun Barry Diller. Vir iz pristanišča je dejal, da je poteza "nerazumljiva", glede na to, da so imele megajahte v Margellini svoje priveze zadnjih 20 let brez vsakih težav.

Symphony, 101 meter dolga jahta Bernarda Arnaulta. Foto: Pixabay
Symphony, 101 meter dolga jahta Bernarda Arnaulta. Foto: Pixabay

Ob tem je neimenovani vir še potožil, da bo Neapelj s tem odlokom ostal brez tipa obiskovalca, ki je pripeljal nekaj blišča v mesto, "ki se pogosto znajde v medijih zaradi negativnih razlogov". “Dobivam veliko pisem magnatov, kako globoko razočarani so, da se ne morejo več zasidrati v Neaplju,” je dejal.

Eno od teh pisem je poslalo podjetje, ki daje v najem jahto v lasti turškega milijarderja in je registrirana na Kajmanskih otokih: “Naša ladja meri 85 metrov in sem videl daljše zasidrane v Margellini brez vsakih težav. Zakaj to ni več mogoče? Velike jahte prinašajo denar, prinašajo delovna mesta in resnično obžalovanja vredno je, da se ne morejo več ustavljati v Neaplju.”

Neapelj ostal brez Leonarda, JLo in Deppa

Nov pravilnik kritizirajo tudi podjetniški sindikati. “Posledic je veliko," opozarja Costanzo Jannotti Pecci, predsednik neapeljske izpostave sindikata Unione Industriali.

"Poraja se občutek, da superjahte ne smejo v Neapelj. Zdi se, da se ljudje ne zavedajo, koliko užitka bi lahko tajkun dobil v našem mestu. Slava mest, kot je Neapelj, se poveča ravno prek takih ljudi.”

Massimo Luise, ki upravlja privez za luksuzne jahte v Mergellini, je za Corriere della Sera povedal, da čeprav pravila spoštuje, bodo ekonomske posledice za Neapelj znatne. “Velika škoda je za Neapelj, posebno mesto, polno kulture in tradicij, da ne more več gostiti gostov kalibra Leonardo DiCaprio, Johnny Depp, Jeff Bezos in Jennifer Lopez, ki so v preteklosti redno prihajali sem,” je poudaril.