Društvo vinogradnikov slovenske Istre je v portoroškem hotelu Slovenija organiziralo 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. "Za malvazijo je iz leta v leto več zanimanja, želim si, da bi šel ta trend samo še navzgor," je za STA povedala predsednica društva Ingrid Mahnič.
Tokrat se je na dogodku, kjer so predstavljali to sorto vina, ki po zapisu društva na družbenih omrežjih "rada potuje po svetu, najlepše pa se počuti doma", predstavilo več kot 60 vinarjev s 150 vzorci malvazij iz slovenskega in hrvaškega dela Istre, s Krasa, iz Vipavske doline, Goriških brd in Italije. Med drugim bodo na letošnjem festivalu pripravili tudi več delavnic na temo vina.
Govorili so o spajanju hrane in vin v JB restavraciji v Ljubljani, italijanska sommelierka Liliana Savioli pa je spregovorila o okušanju malvazije skozi tkanino, Nik Mahnič z ljubljanske biotehniške fakultete pa je spregovoril o različnih stilih malvazije skozi tehnologijo.
Del festivala je bil tudi simpozij o priložnostih in izzivih vinogradnikov pri oblikovanju vinske turistične destinacije ter strokovne delavnice.
V sklopu festivala je potekalo ocenjevanje Sommelier Slovenije 2025. Obiskovalke in obiskovalci so tako lahko okušali štiri zmagovalne malvazije, devet malvazij, ki so prejele veliko zlato medaljo, in 49 malvazij, ki so osvojile zlato medaljo.
Malvazija je v zadnjih letih prerasla okvire istrske sorte vina, označujejo jo celo za "kraljico vina". Sam festival se je medtem s simpozija prelevil v mednarodno prireditev, ki vsako leto gosti večje število pridelovalcev vina in ljudi.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje