Društvo vinogradnikov slovenske Istre danes in v ponedeljek v portoroškem hotelu Slovenija organizira 27. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. "Za malvazijo je iz leta v leto več zanimanja, želim si, da bi šel ta trend samo še navzgor," je za STA povedala predsednica društva Ingrid Mahnič.

Tokrat se bo dogodku, kjer predstavljajo to sorto vina, ki po zapisu društva na družbenih omrežjih "rada potuje po svetu, najlepše pa se počuti doma", predstavilo več kot 60 vinarjev s 150 vzorci malvazij iz slovenskega in hrvaškega dela Istre, s Krasa, iz Vipavske doline, Goriških brd in Italije. Med drugim bodo na letošnjem festivalu pripravili tudi več delavnic na temo vina.

Danes bodo govorili o spajanju hrane in vin v JB restavraciji v Ljubljani, italijanska sommelierka Liliana Savioli bo spregovorila o okušanju malvazije skozi tkanino, Nik Mahnič z ljubljanske biotehniške fakultete pa bo spregovoril o različnih stilih malvazije skozi tehnologijo.

Ponedeljkov del se bo začel ob 13. uri s simpozijem o priložnostih in izzivih vinogradnikov pri oblikovanju vinske turistične destinacije. Sledile bodo strokovne delavnice.

Vstopnina na festival znaša 25 evrov za en dan in 40 evrov za dva dni, sommelieri in študenti pa imajo popust. Obiskovalci prejmejo festivalski kozarec, udeležijo pa se lahko šestih strokovnih in kulinaričnih delavnic.

V sklopu festivala bodo podelili priznanja vinarjem, ki so na ocenjevanju osvojili največ točk.

Malvazija je v zadnjih letih prerasla okvire istrske sorte vina, označujejo jo celo za "kraljico vina". Sam festival se je medtem s simpozija prelevil v mednarodno prireditev, ki vsako leto gosti večje število pridelovalcev vina in ljudi.