Podaljšani konec tedna zaradi verskega praznika je prinesel prve zastoje. Foto: BoBo
Podaljšani konec tedna zaradi verskega praznika je prinesel prve zastoje. Foto: BoBo

Da je glavna sezona pred vrati, pri naših južnih sosedih kažejo ne samo povečan promet, ki je junija za kar 14 odstotkov večji v primerjavi z rekordnim letom 2019, ampak tudi prve gneče v trajektnih pristaniščih – v splitskem trajektnem pristanišču pričakujejo 55 tisoč potnikov in 11 tisoč vozil. "Trajekti za otok Vis so že razprodani, za Stari Grad na Hvaru pa tudi skoraj polni," je dejala Jelena Ivulić iz Jadrolinije. Ta konec tedna so v tovrstnih pristaniščih že uvedli izredne linije.

Na Hrvaškem, kjer se jim nasmiha rekordno turistično leto, je trenutno 470 tisoč gostov, ki so samo v juniju imeli 6 milijonov nočitev, kar je celo za 5 odstotkov več kot leta 2019.

Gneče so tudi na Kvarnerju, kjer je trenutno 90 tisoč gostov, turistični rezultati pa so višji za kar 20 odstotkov v primerjavi s tistimi izpred treh let.

"Zelo dobro smo obiskani, 85-odstotno v juniju in 95-odstnotno v juliju in avgustu," je povedal Igor Martinčić, direktor hotela v Njivicah na otoku Krku, kjer polpenzion za štiričlansko družino stane 150 evrov na dan.

Trenutno je rekorden tudi obisk avtokampov, predvsem luksuznih mobilnih hišk, ki so razprodane do sredine septembra. "Naš kamp je trenutno polno zaseden, tudi napovedi so odlične, tako da verjamem v še boljo sezono, kot je bila tista pred pandemijo," je dejal direktor kampa v Šibeniku Marin Morić.