Foto: Metka Pirc
Foto: Metka Pirc

Letošnje poslovanje zapletajo podražitve in naraščajoče število okužb, kar bi lahko najprej prizadelo ravno turizem.

Podjetje Vabo pa je največji turistični ponudnik nastanitev na Koroškem, sezono bodo uradno odprli z nedeljskim Holcerčkovim festivalom, ki tradicionalno privabi veliko družin.

Največje koroško smučišče poleti polnijo družine, športniki, obiskovalci tim bildingov.

Na več kot 1300 metrih nadmorske višine so prizanesljivejše tudi temperature, kar omogoča številne dodatne dejavnosti.

Vodja programov Primož Tertinek poudarja predvsem kolesarski park za vse generacije in izposojo tako navadnih kot električnih koles. Rezultate že kaže tudi Partnerstvo za Pohorje. "Zdaj imamo označenih 244 km poti, kolesarskih poti, sedem krožnih poti, kar pomeni, da lahko štartaš na Mariborskem Pohorju, prek Rogle prideš do Kop ali pa obratno nazaj," je povedal Tertinek.

Težko pričakovana je prenova žičniških naprav, a čakajo na rezultate republiškega razpisa, pravi direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž. "Kolikor bomo uspešni na razpisu, seveda bomo postavili novo štirisedežnico: Pahernik, Kopnik in pa vlečnico Velika kopa, v načrtu je večnamenski poletni park na območju dveh hektarjev za centrom Kope, s tem bi nekako dosegli trajnostni, celoletni turizem, ki bi nam omogočal sezono deset mesecev."

Pozimi namreč ustvarijo 70 odstotkov vseh prenočitev, želijo pa izenačiti zimsko in poletno sezono. Tudi zato načrtujejo prenovo Grmovškovega doma, planinsko kočo bodo zaprli sredi avgusta. "Ta dela bodo do konca novembra končana, tako da z zimskim delom si nadejamo izboljšane nastanitve in pa sama podoba Grmovškovega doma, ki naprej ostaja planinska koča, ki pa bo z bistveno boljšo komoditeto nastanitve in boljšo vsebino," je povedal Paradiž.

Ob tem pridobivajo gradbeno dovoljenje za približno 100 postelj v novem apartmajskem naselju. Sicer pa je na Kopah največje postajališče za avtodome v Sloveniji, načrtujejo še nov kamper stop ter glamping.