Brezplačni turistični prevozi po Krasu

Turizem je v povezavi s kmetijstvom ena pomembnih gospodarskih dejavnosti na Krasu in v Brkinih, kjer je območje bogato tudi z naravnimi in kulturnimi danostmi. Na tamkajšnji Območni razvojni agenciji pa so prepričani, da je tamkajšnja turistična ponudba premalo znana.

S pomočjo evropskih sredstev zato iščejo nove možnosti za večjo obiskanost krajev. "Trenutno testiramo in preverjamo, kaj je najzanimivejše za obiskovalce," je dejala Karmen Rodman, direktorica Območne razvojne agencije Krasa in Brkinov.

V poletnih mesecih tako ponujajo čezmejne krožne prevoze manjših skupin obiskovalcev, ki lahko vključujejo oglede znamenitosti ter pokušine vina in kulinaričnih dobrot. Letos storitev, ki je brezplačna, izvajajo z dvema kombijema, vsako soboto in nedeljo. "Govorimo o dveh trasah – o zeleni, ki se začne v Hrpeljah, in modri, ki se začne v Dutovljah," je povedala Rodman.

Prevozi so namenjeni tako domačim tujim obiskovalcem, vnaprejšnja rezervacija sedeža pa ni mogoča.

"Računamo na komercialne pobude"

Drugi izdelek, ki ga na Krasu izvajajo že peto leto zapored, je Kraspass Gourmet. Letos povezuje več kot 30 ponudnikov, ki po enotnih in dostopnih cenah omogočajo pokušino lokalnih vin in hrane. "Po svetu sem videl podobne sisteme, ki zelo dobro živijo," je delil David Štok, vinogradnik in vinar v Dutovljah.

"Pri nas je sezona spomladi in jeseni, tako da računamo na tako ponudbo celo leto," je rekel Edi Fabjan, vodja projekta za trajnostni razvoj Krasa, ki je poudaril, da so obenem vseeno osredinjeni na čas dopustov.

Prihodnje leto, ko denar še zagotavlja čezmejni projekt Kras/Carso, kaže računati na še eno poskusno vožnjo, potem pa gre storitev na trg. "Računamo na komercialne pobude vodnikov in drugih ponudnikov na Krasu, da bodo ponudili take vodene ture," je še pristavil Fabjan.

Še vedno se nadaljuje postopek ustanovitve čezmejnega geoparka Kras/Carso. Obeti za razvoj trajnostnega turizma na območju Krasa in Brkinov so tako dobri.