Težava množičnega turizma je svetovna, a Španija najglasneje opozarja na posledice množičnega turizma. Foto: Reuters
Težava množičnega turizma je svetovna, a Španija najglasneje opozarja na posledice množičnega turizma. Foto: Reuters

Po podatkih policije se je na ulicah Palme de Mallorce zbralo 20.000 ljudi, medtem ko organizatorji govorijo o 50.000 udeležencih.

"Zdaj je čas, da rečemo, da je dovolj. Želimo konkretne ukrepe za omejitev in zmanjšanje števila turistov, ki prihajajo, ter za izboljšanje blaginje tukajšnjega prebivalstva," je dejal Pere Joan Feminia, tiskovni predstavnik platforme Manj turizma, več življenja, ki je organizirala shod. Demonstracije sredi turistične sezone naj bi bile prelomnica, udarec po mizi in začetek akcij in mobilizacij na štirih otokih, ne samo na Majorki, so pojasnili organizatorji.

Upor proti množičnemu turizmu

Protestniki so v akciji, ki se ji je pridružilo še 110 civilnih organizacij, korakali pod sloganom Spremenimo smer – omejimo turizem. "Odkar živimo tukaj, smo priča hitrosti, s katero je turizem rasel nenadzorovano in netrajnostno," je dejal eden od protestnikov.

Protestniki so opozarjali na negativne posledice turizma. "Vaš luksuz, naše trpljenje," je pisalo na enem od plakatov. Na drugem pa je bilo zapisano: "Ne želimo biti v ospredju naraščanja stanovanjskih stroškov". Številni so bili kritični tudi do poceni letalskih povezav na otok, ki omogočajo množični turizem, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Že pred osmimi tedni se je na protestu zbralo 25.000 ljudi, ki so opozarjali na negativne posledice množičnega turizma. Podobni protesti so se zvrstili tudi v drugih priljubljenih turističnih destinacijah v Španiji, kot sta Barcelona in Malaga.

Negativne posledice množičnega turizma
Protestniki so kritični, češ da ima od turizma zaslužek le manjšina, večina ljudi v turizmu pa dela za nizke plače, tako da komaj zaslužijo dovolj za plačevanje vse višjih najemnin. Poleg tega večjemu številu turistom sledi še več prometa, hrupa in onesnaževanja. Naraščajoče število obiskovalcev povzroča pritisk na zdravstvene storitve, ravnanje z odpadki, oskrbo z vodo in stanovanja na račun prebivalcev. Povečana gradnja hotelov in stanovanjskih objektov ogroža zgodovinska mesta, biotsko raznovrstnost in naravne vire.

Na Balearskih otokih, med katerimi je Majorka osrednji otok, živi skoraj 1,2 milijona ljudi. Samo lani je otoke obiskalo 15-krat več turistov. Med okoli 18 milijoni turistov jih je 4,6 milijona iz Nemčije in 3,4 milijona iz Velike Britanije. Majorka je od turizma tudi gospodarsko odvisna, saj panoga predstavlja 45 odstotkov gospodarske uspešnosti.

Vpliv množičnega turizma na zgodovinsko zaščitena mesta

Španija vodi boj proti množičnemu turizmu
Čezmerni turizem ni omejen samo na Balearske otoke. Številne evropske države so uvedle turistične davke, vključno z Benetkami, ki so ladjam za križarjenje prepovedale vstop v ogroženi kanalski sistem.

V Amsterdamu tako oblasti kot domačini že mesece poskušajo spodbuditi, naj se turisti izogibajo mestu. V Atenah je mestni župan napovedal študijo turistične zmogljivosti, da bi določil meje mesta in zbral podatke o kratkoročnih najemih in hotelih.