Tudi na Santoriniju so že pozvali k omejitvi turizma. Foto: AP
Tudi na Santoriniju so že pozvali k omejitvi turizma. Foto: AP

Grčija se močno zanaša na turizem, ki je glavno gonilo gospodarstva države – lani so prihodki grškega turizma znašali približno 20 milijard evrov, za to je poskrbelo skoraj 31 milijonov prihodov turistov. Nekaterim izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij pa grozi, da jih bo prizadel množični turizem.

"Grčija nima strukturne težave s čezmernim turizmom, le nekatere destinacije imajo v določenih tednih ali mesecih v letu večje težave, s katerimi se moramo ukvarjati," je med tiskovno konferenco poudaril premier Kiriakos Micotakis in dodal, da so ladje za križarjenje obremenile predvsem Mikonos in Santorini. Tam so sicer protestniki – podobno kot v drugih priljubljenih počitniških destinacijah v Evropi, vključno z Benetkami in Barcelono – že pozvali k omejitvi turizma.

Sorodna novica Tudi Santorini se šibi pod množičnim turizmom

"Zato nadaljujemo intervencije," je zagotovil in s tem napovedal, da nameravajo za obiskovalce s križarjenj na omenjenih otokih med vrhuncem poletne sezone uvesti dajatev v vrednosti 20 evrov. Del prihodkov od davka na križarjenja se bo vrnil lokalnim skupnostim, ki bodo znesek lahko vložile v infrastrukturo.

Ukrepali bodo tudi na drugih področjih

Vlada načrtuje tudi ureditev števila ladij za križarjenje, ki hkrati prispejo na določene destinacije. Micotakis je poudaril, da je treba pravila za zaščito okolja in reševanje pomanjkanja vode uvesti tudi na otokih.

Grčija obenem želi tudi povečati davek na kratkoročne najeme prebivališč in prepovedati nove licence za takšne najeme v središču Aten, da bi povečala stanovanjski sklad za stalne prebivalce.