Največ se jih zbere, da bi si ogledali znameniti sončni zahod. Foto: Reuters
Največ se jih zbere, da bi si ogledali znameniti sončni zahod. Foto: Reuters

Medtem ko so protesti proti čezmernemu turizmu izbruhnili že v drugih priljubljenih počitniških krajih, kot so Benetke in Barcelona, množični turizem skrbi tudi Santorini. Za številne od 20.000 stalnih prebivalcev Santorinija je nekoč idilični otok očarljivih vasi z belo-modrimi hišami in neokrnjenih plaž uničil čezmerni turistični obisk.

Naraščajoče število tujih turistov, ki prihajajo z vsepovsod – po besedah ​​župana Nikosa Zorzosa jih je lani otok obiskalo približno 3,4 milijona – pritiska na njegovo zastarelo infrastrukturo in izriva otočane s stanovanjskega trga.

Tudi lastniki podjetij, ki imajo sicer koristi od turizma, so zaskrbljeni. "Naša življenjska raven se je znižala. Tako preprosto je," je dejal Georgios Damigos, vodja hotela s 14 sobami, ki so ga njegovi starši odprli v 80. letih prejšnjega stoletja. Pristavil je, da bi se Santorini, ki je po njegovem čudež narave, lahko spremenil v "pošast".

Oblasti na otoku so se tako pridružile drugim turističnim žariščem in pozvale k omejitvi števila obiskovalcev. Zorzos naj bi že leta pritiskal, naj oblasti ne dovolijo niti ene dodatne postelje na otoku, predlagal je omejitev števila obiskovalcev s križarjenj s približno 17.000 na 8000 na dan. "V interesu naše države je, da obstaja omejitev," je poudaril.

Nekaterih turisti ne motijo, saj si želijo zaslužka

Za nekatere na Santoriniju je več obiskovalcev vseeno dobra novica. "Vse je mogoče, če obstajata načrtovanje in infrastruktura," je dejal Alexandros Pelekanos, podpredsednik krovnega trgovskega združenja otoka, in poudaril, da želji po miru in tišini po eni strani, a služenju denarja po drugi strani, nista združljivi.

Turistični razcvet Santorinija sicer odmeva po vsej Grčiji. Nacionalni turistični prihodki so se v prvih petih mesecih letos povečali za 16 odstotkov, leto 2024 pa naj bi preseglo lanskoletnih rekordnih 33 milijonov prihodov.