Mednarodno letališče Hartsfield-Jackson v Atlanti. Foto: AP
Mednarodno letališče Hartsfield-Jackson v Atlanti. Foto: AP

Pred tem je letališče v Atlanti kar 22 let kraljevalo na vrhu najprometnejših letališč sveta, ki jih objavlja zveza Airports Council International (ACI), dokler ni izbruhnila pandemija covida-19.

A lani so se vseeno stvari začele izboljševati, na atlantskem letališču pa so našteli 75,7 milijona potnikov. To je za kar 76 odstotkov več kot leta 2020, a še vedno skoraj 32 odstotkov manj kot v predpandemičnem letu 2019.

Mednarodno letališče v Guangdžovu je na novem seznamu s 40,3 milijona potnikov padlo na osmo mesto, podoben padec pa je imelo še eno kitajsko letališče v Čengduju, ki je s tretjega padlo na deveto mesto.

Atlantsko letališče je tudi sedež letalske družbe Delta. Foto: AP
Atlantsko letališče je tudi sedež letalske družbe Delta. Foto: AP

Popolna prevlada ameriških letališč

Na seznamu prevladujejo ameriška letališča, ki jih je med deseterico kar osem – na drugo mesto se je z 62,5 milijona potnikov uvrstilo mednarodno letališče Dallas/Forth Worth (Teksas), na tretje pa z 58,8 milijona potnikov mednarodno letališče v Denverju (Kolorado).

Peterico končujeta chicaško letališče O'Hare in losangeleški LAX.

Seznam kaže na "opogumljajoč okrevanje", je v izjavi za javnost sporočil generalni direktor ACI-ja Luis Felipe de Oliveira. "Čeprav smo še previdni, saj lahko okrevanje naleti na še kar nekaj preprek, pa bi ta zagon, ki so ga povzročili načrti držav za ponovno odpiranje, lahko vodil v porast potovanj v drugi polovici leta 2022."

Leta 2021 so po podatkih ACI-ja našteli okoli 4,5 milijarde letalskih potnikov po vsem svetu. To je skoraj 25 odstotkov več kot leta 2020, a več kot 50 odstotkov manj kot leta 2019.