Deluje že od leta 1888. Foto: EPA
Deluje že od leta 1888. Foto: EPA

Lanskega junija se je začela prenova najstarejše vzpenjače v Aziji Peak Trama. Ena izmed najbolj priljubljenih turističnih atrakcij v Hongkongu, ki deluje od leta 1888, pred pandemijo covida-19 pa je na leto privabila več kot šest milijonov ljudi, je po 14 mesecih znova odprla svoja vrata.

Tudi postajo so prenovili. Foto: EPA
Tudi postajo so prenovili. Foto: EPA

Čeprav tam še vedno veljajo strogi ukrepi proti širitvi okužb z novim koronavirusom, je vrnitev na tire pričakalo okoli 100 gostov. Ti so komaj čakali, da jih tramvaj popelje na hrib Victoria Peak, s katerega se razprostira pogled na mesto Hongkong.

Nov videz je sicer zaradi pandemije covida-19 stal več, kot je bilo predvideno – težaven je bil predvsem prevoz po meri narejenih tramvajev iz Švice. Na koncu je celoten podvig, ki je vseboval tudi prenovitev končne postaje v poslovnem središču mesta in prostornejše vagone, stal okoli 102 milijona evrov, poroča BBC.

Nov videz. Foto: EPA
Nov videz. Foto: EPA

Cena povratne vstopnice za odraslega je zdaj sicer za kar 70 odstotkov višja kot pred prenovo, tako ta trenutno stane 11,25 evra. "Upam, da se bo vsem obiskovalcem zdelo, da je vredno," je dejala May Tsang, generalna menedžerka upravitelja tramvajev Peak Complex, in dodala, da je številka posledica višjih stroškov upravljanja in zagotavljanja dolgoročnosti posla.

Trenutni turistični obisk Hongkonga se sicer ne more kosati s predpandemskimi časi – v nasprotju z letom 2018, ko je azijsko mesto obiskalo kar 65 milijonov ljudi, se je tja v preteklem letu odpravilo le 134.000 ljudi popotnikov. Za tujce je sicer ob prihodu še vedno obvezna večdnevna karantena, omejeno pa je, kam sploh lahko potujejo.