Skoraj 50 let je delovala v pristanišču Aberdeen. Foto: EPA
Skoraj 50 let je delovala v pristanišču Aberdeen. Foto: EPA

Čeprav naj bi pred plovbo plavajoče restavracije Jumbo, ene izmed turističnih znamenitosti Hongkonga, ki so jo zgradili v 70. letih prejšnjega stoletja, pomorski inženirji ladjo pregledali in ji dali zeleno luč, se je ta teden dni pozneje prevrnila in potonila na dno Južnokitajskega morja.

Tako je žarela. Foto: EPA
Tako je žarela. Foto: EPA

Gostinski obrat, ki je kar 46 let preživel v pristanišču Aberdeen, so namreč na tajno lokacijo odpeljali zaradi vzdrževanja. Plovilo naj bi blizu Paracelskih otokov naletelo na neugodne vremenske razmere, tako pa je vanj začela vdirati voda. Kljub prizadevanjem vlečnega podjetja, da bi jo rešilo, je bil trud zaman, poroča BBC.

Podjetje Aberdeen Restaurant Enterprises je dejalo, da jih je nesreča zelo razžalostila, poudarila pa je, da ni bil noben član posadke poškodovan.

Dobička že skoraj desetletje ni bilo

Ploveča hongkonška restavracija, ki je lahko sprejela 2300 ljudi, naj bi se sicer že od leta 2013 spopadala s finančnimi težavami, njena dobičkonosnost je upadla. Zaradi pandemije covida-19 se je dokončno zaprla marca 2020. V skoraj petih desetletjih je na njenem krovu v hrani uživalo več kot tri milijone gostov, vključno s kraljico Elizabeto II. in Tomom Cruisom.

Večkrat je bila tudi na kinematografskih platnih, med drugim je bila zvezda v enem izmed filmov o Jamesu Bondu.