Tetovirani kitajski nogometni zvezdnik Žang Linpeng. Foto: AP
Tetovirani kitajski nogometni zvezdnik Žang Linpeng. Foto: AP

"Tetovaže morajo biti prekrite tudi na treningih, s tem pa se mora v posebnih okoliščinah strinjati celotno moštvo," so zapisali.

Še ostreje so se na Kitajskem lotili selekcij do 20. leta in mlajših, saj je po novem v teh striktno prepovedano poklicati igralce s tetovažami. Pred dnevi je glavna kitajska administracija za šport (Gas) v sporočilu za javnost zapisala tudi, da morajo biti nogometaši "dober vzor za družbo", piše BBC.

Tetovažo ima tudi košarkar Jan Peng. Foto: AP
Tetovažo ima tudi košarkar Jan Peng. Foto: AP

Obenem so jim naročili, naj si zakrijejo roke, če so tam tetovirani. Takšen je bil primer reprezentančnega branilca Žang Linpenga, ki so ga že pozvali, naj prekrije svoje poslikave oziroma naj nosi dolge rokave.

Tetovaže povezujejo s kriminalci

Kitajska vlada od sredine leta 2018 vse ostreje kritizira tetovaže slavnih ljudi, telesne poslikave in lase, spete v čop pri moških, pa na televiziji vedno zameglijo. V kitajski družbi imajo tetovaže namreč zelo slab sloves, saj so jih pogosto povezovali s kriminalci ali organiziranimi kriminalnimi skupinami iz vzhodne Azije. V nekaterih etničnih skupinah pa so tetovaže dojete kot znak neciviliziranosti.

Tudi vladajoča kitajska komunistična stranka je do tetovaž nenaklonjena, kljub temu pa so med mladimi Kitajci vse bolj priljubljene.