Noji so višji od dveh metrov. Foto: EPA
Noji so višji od dveh metrov. Foto: EPA

V južnokitajski avtonomni regiji Gvangši Džvang je nočni promet popestrila gruča pobeglih nojev. Več kot 80 velikih ptic, ki sicer ne letijo, lahko pa tečejo s hitrostjo okoli 50 kilometrov na uro, se je pozno ponoči podalo na beg po cestah mesta Čongdzvo in presenetilo voznike.

Na prostost jim je sicer uspelo pobegniti, ker je kmet, ki ima v lasti kmetijo, na kateri vzreja več kot 300 nojev, pozabil zapahniti vrata ograde. Lastnik, čigar priimek je Džong, je dejal, da je policijo poklical okoli 4. ure zjutraj, ko je opazil, da so živali pobegnile. Njihovo število je določil s pomočjo varnostnih kamer, ki jih ima na posestvu.

Večino nojev, ki lahko tehtajo več kot 100 kilogramov in so se zaradi strahu pred prometom razbežali na vse strani, so s pomočjo policije in prebivalcev varno vrnili domov – nekatere so našli na bližnjem polju, kjer so jedli zelenjavo, druge še iščejo. Najuspešnejši ubežniki so pretekli tudi okoli šest kilometrov, med incidentom pa ni bil nihče poškodovan, poroča Global Times.

Primer ni osamljen

Prejšnji teden se je noj med avtomobili znašel tudi na severu Kitajske. Ta je s tovornjaka, ki je prevažal njega in njegove sovrstnike, na avtocesto v Tjandžinu padel zato, ker je tovornjak povozil grbino, tako pa so se zadnja vrata odprla. Tudi to ptico je ujela policija in jo vrnila skrbniku. Kitajska je sicer pri vzreji nojev na samem vrhu v Aziji – ima okoli 20.000 kmetij nojev.

Pred kratkim je na avtocesto blizu San Diega zašel morski lev, lani se je po ulicah Nepala odločil sprehoditi nosorog, ki je bil doma v nacionalnem parku Čitvan. Med svojim pohodom je nekaj sekund tudi lovil mimoidočega moškega, a ga ni poškodoval.

Lani septembra se je pet zeber, ki so pobegnile z zasebne kmetije, več dni potikalo po Marylandu, leta 2020 se je na dogodivščino v Avstraliji podala tudi čreda krav, ena izmed njih je obtičala na trampolinu.