Novo rešitev težave so našli v Neptunu, simbolu Kanala. Foto: Radio Koper
Novo rešitev težave so našli v Neptunu, simbolu Kanala. Foto: Radio Koper

Ko so odprli priljubljeno kolesarsko stezo med Solkanom in Plavami, ki se konča ravno pri Prilesju, se je število kolesarjev v vasi čez noč povečalo. Zaradi njihove prehitre vožnje so zaskrbljeni krajani že večkrat naslovili občino, naj poišče učinkovito rešitev. Odsek je občina že opremila s tablami za omejitev hitrosti. Novo rešitev težave pa so našli v Neptunu, simbolu Kanala. Namesto ležečega policaja so postavili grafit rimskega boga morja s trizobom v roki, ki na eleganten način, brez arhitekturnih posegov, skrbi, da kolesarji zmanjšajo svojo hitrost, ko se peljejo skozi vas.

S talnim grafitom je zadovoljna tudi županja Tina Gerbec: "Kolesarjenje oz. vožnja skozi Prilesje je zaradi nevarnosti sicer prepovedana, a kljub temu skozi vas še vedno zaide kakšen kolesar. Zaradi prehitre vožnje kolesarjev so nas domačini večkrat opozorili, zato smo na občini iskali različne rešitve. Nato pa je prišla ideja o talnem grafitu, ki sproži refleks znižanja hitrosti. Naš namen ni oviranje kolesarjev, ampak skrb za varnost vseh udeležencev v prometu. Ideja oblikovalca je, da se s tem odsekom začne Neptunova pot, zato načrtujemo postavitev podobnega grafita še na eni problematični lokaciji v Gorenji vasi. Po naših podatkih je ta grafit edini primer takšne označbe v Sloveniji."

Foto: Radio Koper/Boštjan Simčič
Foto: Radio Koper/Boštjan Simčič

Namen talnega grafita je ustvariti učinek tridimenzionalnosti, saj udeleženci v prometu ob pogledu na njegovo podobo reagirajo in zmanjšajo hitrost. Neptuna s trizobom v roki, ki ustvarja vtis, da se dviguje iz vodnjaka, je ustvaril oblikovalec Andrej Berlot. "To je grafit s sporočilom in funkcijo opozorila, hkrati pa je tudi promocija kolesarske steze, Soške doline in občine Kanal ob Soči. Osnovna naloga je bila zmanjšanje hitrosti na kolesarski stezi, ampak jaz sem to razširil. Na prometne znake in grbine se malokdo ozira, takšna optično zanimiva stvar bi pa znala pritegniti." Gre torej za umetnost, ki ustavi in upočasnjuje promet.

"Ko sem osnoval idejo, sem večkrat razmišljal o Soški dolini in njeni barvi in ko se voziš proti Kanalu, se ustaviš ravno pri Neptunovem vodnjaku. Ko sem opazoval ta vodnjak, sem dobil idejo: če je to cilj te poti, zakaj ne bi celotne kolesarske poti povezali z Neptunom. Ta rimski bog je zaščitnik voda in res povezan z dolino. Neptunu sem dal bolj kamnito podobo, da ni tako življenjski, ampak bolj mističen. Je pa zelo živ in dinamičen. Njegov pogled z roko ustavlja kolesarje: Njegov trizob pa ni uperjen proti kolesarjem, da ne bi koga prestrašil. Deluje zelo mogočno in odločno. Verjamem, da bo pritegnil marsikoga, ki ga bo ujel v svoj fotoaparat."
Talni grafit je res inovacija, tudi kar se tiče materialov.

"Res je, če bi slikal neposredno na asfalt, bi to pomenilo dolgotrajno zaporo ceste. Nobena barva ni tako obstojna, da bi trajala, pa še drsijo se. Z nalepko smo dosegli trajnost in obnovljivost ter varnost. Če ne bo agresivnih posegov, bo grafit zdržal vsaj leto. Sliko lahko hitro zamenjamo, jo termično odstranimo in nadomestimo z novo. Tudi v Gorenji vasi bo tematika enaka, ohranjamo torej Neptunovo zgodbo, slika pa bo drugačna. Zakaj bi bil to projekt, ki bi ostal samo na asfaltu, če ga lahko prenesemo v vse medije v povezavi s turizmom in promocijo kraja."

Neptun ustavlja prehitre kolesarje