Čokolada velja za eno najbolj priljubljenih sladic na svetu. Foto: EPA
Čokolada velja za eno najbolj priljubljenih sladic na svetu. Foto: EPA
Čokolada
Podjetje Barry Callebaut, ki velja za največjega proizvajalca kakava in čokolade, se je letos razširilo tudi v Mehiko. Foto: EPA

V laboratoriju švicarskega proizvajalca Barryja Callebauta, ki velja za enega vodilnih svetovnih proizvajalcev čokoladnih izdelkov, so izumili in tudi že patentirali novost, ki bo nedvomno omogočila nesluten razmah čokoladnih izdelkov.

Čokoladna masa, ki so jo poimenovali Vulcano, se topi šele pri 55 in ne pri običajnih 30 stopinjah Celzija, kar bo omogočilo prodajo v tropskih deželah in na velikanskih tržiščih v Aziji. V Indiji in na Kitajskem je bil do zdaj iztržek od čokolade minimalen. Povrhu vsega pa vsebuje Vulcano še 90 odstotkov manj kilokalorij od klasične mlečne čokolade.

Prodor po 60 letih prizadevanj
Že 60 let raziskujejo, kako bi zagotovili večjo odpornost in trdnost čokolade. Američani so za vojskovanje v Vietnamu in nazadnje v Iraku poskušali z izboljšavami, ki so sicer zagotovile večjo trdnost v vročini, vendar pa izdelki, ki naj bi osrečevali vojake, niso bili posebej okusni.

Švicarji so seveda skrbno zavarovali svoj patent, zato nočejo izdati skrivnosti čokoladne mase. Povedali so le, da vsebuje manj kakavovega masla in maščob, vendar je menda stoodstotno naravna.

Barry Callebaut si želi z izumom ohraniti prednost na svetovnem trgu. Lani so izdelali več kot milijon ton čokolade. Proizvajajo pa pretežno surovo čokoladno maso, ki jo kupujejo proizvajalci čokoladnih izdelkov in gastronomija na splošno.

Upanje za prodor v Indiji in na Kitajskem
V zadnjih letih opažajo upad prodaje, saj se v ZDA in zahodni Evropi čedalje bolj ogibajo kalorijskim bombam. Bolje gre na trgih vzhodne Evrope, kjer povpraševanje še ni upadlo. Kupci v Aziji in na jugu Evrope pa so bili do zdaj redkejši prav zaradi topljenja čokoladnih izdelkov, saj se stopijo že pri telesni temperaturi ljudi. To otežuje tudi dostavo in prodajo.

Vendar za zdaj še ni mogoče kupiti novega izuma. Računajo, da bo v široki prodaji čez dve leti. V tem času nameravajo o prednostih prepričati zlasti grosistične kupce.

Nejeverneže, ki dvomijo o okusu, izumitelji prepričujejo, da je odličnega okusa, nič slabšega od mlečne čokolade, je pa manj kremasta. V ustih se stopi tako kot druge čokolade – a ne zaradi toplote, marveč zaradi sline.