Dubaj se ponaša z raznoliko kulinarično ponudbo, v katero spada tudi restavracija iz ledu. Foto: EPA
Dubaj se ponaša z raznoliko kulinarično ponudbo, v katero spada tudi restavracija iz ledu. Foto: EPA

Prodaja jedi, ki jim je bil med pripravo dodan alkohol, je bila v Dubaju sicer prepovedana že doslej, a se v restavracijah večinoma niso menili za to. Po novem pa naj bi prepovedi dosledneje uveljavljali in jo celo podkrepili s kaznimi za več kot 5.000 ameriških dolarjev.

"Bilo je veliko kršitev, hoteli so strankam pogosto prikrivali vsebnost alkohola v hrani," abudabijski dnevnik National navaja vodjo dubajskih živilskih inšpektorjev Ahmeda Al Alija. Tudi zaradi pritožb strank so se oblasti odločile, da prepoved podkrepijo z denarnimi kaznimi. "To je muslimanska družba in obiskovalci naših hotelov so naši gostje. Zato moramo zagotoviti, da so o vsem ustrezno informirani," je še dodal Al Ali.

"Spremenjen okus hrane"
Alkohol je sicer pogost dodatek pri jedeh, kot sta suši in omaka terijaki, pa tudi pri številnih jedeh evropske kuhinje. Kot je opozoril vodja neke japonske restavracije v Dubaju, bo uveljavitev omenjene prepovedi prizadela živilsko industrijo v Dubaju, saj bo "spremenila okus hrane".

Čeprav islamska vera prepoveduje izdelavo, prodajo in uživanje alkohola, se prepoved v Dubaju nanaša zgolj na kuhanje. Hoteli in restavracije s posebnim dovoljenjem za to lahko namreč alkoholne pijače prodajajo še naprej.