V nekaterih državah je hrana vrhunec, ki tudi ali prav zaradi svoje kulinarike privabi številne gurmane.
Pri potovalni bibliji Lonely Planet so objavili seznam 11 držav (v nobenem posebnem vrstnem redu), v katerih bodo vaše brbončice prišle na svoj račun.
1. Tajska: Tajska kuhinja, na križišču med Indijo, Kitajsko in Oceanijo, je kot presek najboljšega vseh treh tehnik in sestavin. Jedi imajo navadno veliko česna in čilija (še zlasti sorta phrik khii nuu, ki se dobesedno prevaja kot feferoni mišji drek). Druge tipične sestavine so še limetin sok, koriander in limonina trava, ki dajejo tajski kuhinji njen značilen okus. Za slanost poskrbita njihova znamenita ribja omaka ali pasta iz škampov.
2. Grčija: Od oliv do hobotnice, pravi okus Grčije je odvisen od svežih surovin brez primesi. Prikriti ali zakomplicirati izvirne okuse se tu ne da, še posebej, ko govorimo o njihovem sveže pečenem kruhu iz krušne peči, sočnih paradižnikih in svežih ribah iz Sredozemskega morja. Kosilo je glavni dogodek dneva s celo procesijo dobrot, ki jih sveže pripravljene nosijo na mizo. Srede in petki so tradicionalno rezervirani za post (beri: brezmesne dneve), tako da je poskrbljeno tudi za vegeterijance.
3. Kitajska: Od trgovinic s cmočki v zakotnih uličicah do banketnih dvoran s štirimi zvezdicami, Kitajska ima eno najboljših kulinarik na svetu. Kulturne smernice jina in janga (ravnotežja in harmonije) so na krožniku razvidne: zelenjava in sadje obravnavajo kot hladno hrano, njim nasproti pa ležijo tople začimbe in meso. Kitajci visoko cenijo riž, a tudi rezance, ki skoraj vedno spremljajo obrok. Obstaja vrsta regionalnih specialitet, na katere sta vplivali geografija in zgodovina.
4. Francija: Od sira in šampanjca do polžev in baget, Francozi slovijo po svojih delikatesah. Francoska kuhinja se že dolgo odlikuje po svojem poigravanju z vrsto sestavin in hrane. Značilno podnebje in geografija vsake regije sta vplivali na vrsto regionalnih specialitet. Mnogi Francozi imajo kosilo za glavni obrok dneva, čeprav je dveurni maratonski obrok vse redkejši.
5. Španija: Katalonska kuhinja, ki je najboljša v prestolnici Barceloni, pobira hvalospeve gurmanov po vsem svetu. Kot druge regionalne španske kuhinje tudi katalonska daje prednost začimbam, kakršne sta žafran in kumina, pa tudi sladice iz medu. Mešanica sestavin in tradicij doda barcelonski kulinariki svojevrsten slog; prav tako tudi uporaba morske hrane in mesa v bogati vrsti omak. Glavni dogodek dneva je pri Špancih večerja - a nikdar pred deveto.
6. Mehika: Bi radi z vašo enchilado še pošten odmerek čarobnega realizma? Mehiška senzibilnost za vplive se čuti tudi pri hrani, še posebej med njihovimi slavji. Mehiška kuhinja ima prevladujoč španski vpliv, s ščepcem francoskega in afriškega, po zaslugi mehiške zgodovine. V prvi postavi so jedi na podlagi koruze in fižola, pripravljene na številne svetovno znane načine, vključno s tacosi, enchiladami in quesadillami. In seveda ne bi šlo brez tistega črva, ki vas čaka na dnu steklenice Mezcala.
7. Italija: Njena hrana je najverjetneje najslavnejši izvozni artikel Italije - in povpraševanje je veliko zaradi dobrega razloga. Kljub vsem različicam, ki obstajajo med pokrajinami, obstajajo nekatere skupne tipične jedi, ki vežejo skupaj italijanske kulinarične stvaritve. Samo pomislite na pico ter testenine in rižote, pripravljene "al dente". In pijača? Eno besedo imamo za vas: kava. Nihče je ne skuha tako dobro kot Italijani. Perfetto!
8. Indija: Indijska mnogostranska gastronomija spreminja obliko, ko se premikate med soseskami, mesti in zveznimi državami. Osnova vseh jedi je riž na jugu in roti na severu. Oboje navadno združijo z dhalom, zelenjavo in chutneyji. Pogosto dodajo tudi ribe ali meso. kakršne koli pa sestavine že so, jed po navadi vsebuje ugledno mešanico eksotičnih začimb, od katerih vam bodo brbončice nabrekle.
9. Japonska: Japonska kuhinja je ena najbolj prepoznavnih na svetu, kar dokazuje tudi množica Michelinovih zvezdic, s katerimi so nagrajene njene restavracije. Večina japonskih restavracij se osredotoča na specializirano kuhinjo, kakršen je jakitori (nabodala pečenega piščanca ali zelenjave), suši in sašimi (surova riba), tempura (sestavine, ocvrte v pivskem testu) in rezanci ramen. Vrhunec japonske kuhinje, kaiseki (nekakšen dodatek k čajnemu obredu), združuje sestavine, pripravo in umetnost jedenja majhnih obrokov.
10. Indonezija in Malezija: Indonezijska in malezijska kuhinja sta en sam velik lonec vplivov: na njihove sestavine in kulinarične koncepte so vplivali vsi od Kitajcev, Portugalcev in Indijcev, do kolonistov in trgovcev. Tako Indonezijci kot Malezijci so znani po svoji kulinariki. Vseprisoten riž je posledica rodne terasaste pokrajine te regije, začimbe spominjajo na čas trgovcev in invazij, vroč čili pa odseva strast tamkajšnjih ljudstev. Indonezijska in malezijska kuhinja sta vsestranski, okusi pa ostajajo ločeni, preprosti in močni.
Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje