Bela kamela z jockeyjem, pripravljena na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Bela kamela z jockeyjem, pripravljena na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Dirke v Libiji so dobesedno sredi ničesar. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic

Tam nekje med rdečkastimi skalami, zlato rožnatimi peščenimi sipinami, vadiji in oazami sredi libijske puščave se dviga prah in obrača denar.
Ne, tu ni tipičnih arabskih bazarjev, čeprav redki turisti sem zaidejo v najetih džipih in čeprav tuaregi po pesku zanje razprostrejo svoj srebrn nakit. Tu potekajo kamelje dirke.
Kar je čisto pravi šport in za povrh še izredno priljubljen - predvsem v Savdski Arabiji, Bahrajnu, Katarju, Združenih arabskih emiratih, Avstraliji in Mongoliji. Profesionalne kamelje dirke so, tako kot konjske, dogodek, kjer padajo visoke stave, in turistična znamenitost.
Živali dosežejo hitrost do 65 kilometrov na uro, kar morda ni ravno podatek, ki bi ga turisti, ki se prestrašeni povzpnejo na svojo prvo neudobno in navidez nestabilno kamelo, radi slišali.
Dogodek za petičneže

Libija, ki jo 90 odstotkov prekriva puščava, se zdi idealna država za ogled tega slikovitega športa.
Sredi čudovite in veličastne pokrajine se zberejo bogataši z oboroženimi stražarji, ki nato spremljajo tekmo. V rute zaviti jockeyji kamelo osedlajo s pisano tapiserijo, čezenj pa poveznejo umetelno izdelano sedlo, ki bolj spominja na muzejski artefakt kot pa na uporaben "športni" pripomoček.
Med gledalci završi, položijo se še zadnje stave - in dirka se lahko začne.
V spodnji galeriji si oglejte nekaj podob z ene od takih prireditev. (Za povečavo klinite na sliko).

Foto: Ksenja Sajovic

Tekst: Kaja Sajovic (kaja.sajovic@rtvslo.si)