Popotovanje z avtomobilom spet postaja priljubljen način potovanja. Foto: EPA
Popotovanje z avtomobilom spet postaja priljubljen način potovanja. Foto: EPA
Dosledno se držite prometnih predpisov.
Route 66
Legendarna transameriška cesta Route 66, ki je navdihnila mnoge.

Pri potovanju z avtom namreč ni tako pomembno, kam pridemo, sama vožnja je tista, ki šteje. Vedno več popotnikov se znova odloča za raziskovanje dežele z avtomobilom.

Seveda gre predvsem za mlade ljudi, kajti nekajtedenska večurna vožnja zahteva zelo veliko energije, četudi si le sopotnik, in ne voznik. Zaradi velikih stroškov (bencin, cestnine ...) se popotniki na "roadtrip" ponavadi odpravijo v skupinah po štiri ali pet, kar pa pomeni, da skupaj v pločevinasti škatli na štirih kolesih, stisnjeni kot sardine preživijo ogromno časa. Zato je prilagajanje sopotniku najpomembnejši dejavnik.

Prilagajanje
Zelo pomembno je, da se na pot odpravijo ljudje, ki se dobro poznajo in se razumejo. Kajti po navadi je tako, da je v avtomobilu nekomu mrzlo in drugemu vroče. Če se odpre okno, enemu piha, drugi pa še vedno komaj diha. Zato je visok prag strpnosti prvi pogoj, da človek sploh razmisli o taki obliki potovanja. Kajti sopotniki se skupaj vozijo, skupaj jejo, spijo in brez uskajenosti in potrpežljivosti se pot kaj kmalu spremeni v pekel.

Priprave
Pred odhodom je treba natančno preučiti zemljevid poti, izračunati stroške, ki nastanejo z hrano, prenočevanjem, gorivom, cestninami, mostninami, predorninami, in seveda prišteti še morebitne nepredvidene izdatke, kot so kazni za prometne prekrške, popravila na avtomobilu ..., saj se tako lahko izognemo predčasnemu koncu "roadtripa" zaradi bankrota. Treba je podrobno preučiti cestnoprometne predpise v drugih državah in urediti vse potrebno z zavarovanjem vozila in morebitno asistenco na cesti. Avtomobil naj gre pred začetkom poti tudi na pregled k mehaniku, saj je dobro odpotovati le z tehnično brezhibnim vozilom.

Pomoč navigatorja
Vsako kakovostno sodelovanje v obliki Kapitan Kirk in Mister Spock je seveda dobrodošlo tudi med potjo, saj voznik, ki se znajde v neznanem mestu, težko vozi, ugotavlja razporeditev prometnih pasov, pazi na preostale voznike in obenem še poskuša najti cestno tablo, ki označuje iskani odcep.

Route 66
In ko ste enkrat na poti, nekje daleč, daleč stran, ko avto pridno požira kilometre, vi pa skozi okno opazujete pokrajino in ljudi, takrat si v mislih zamrmrajte pesem Route 66 in si predstavljajte, da se tako kot mnogi pred vami vozite po tej cesti, ki je postala legendarna in je popotovanju z avtom dala dušo.

Tina Hacler