Tisti narodi, ki več časa namenijo spanju, so bolj srečni in živijo dlje. Foto: EPA
Tisti narodi, ki več časa namenijo spanju, so bolj srečni in živijo dlje. Foto: EPA
Največ časa za prehranjevanje porabijo Francozi. Foto: EPA

Na lestvici, ki jo je za svojime države članice izdelala Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), s povprečno devetimi urami spanja na dan vodijo Francozi, sledijo pa jim Američani in Španci, ki spijo osem ur na dan in pol. Najmanj časa spanju namenijo Japonci in Korejci, ki v povprečju spijo sedem ur in 50 minut na dan.

Recept Francozov za daljše življenje je tudi ta, da več časa kot državljani drugih držav posvečajo prehranjevanju. Francozi, že pregovorno veliki gurmani, porabijo na dan kar dve uri za prehranjevanje, kar je še enkrat toliko, kolikor se hrani posvečajo Američani, Kanadčani in Mehičani.

Italijani za mizo preživijo približno uro in 50 minut na dan, prav toliko časa pa za prehranjevanje namenijo tudi Belgijci. Najmanj časa, samo uro in 20 minut na dan, za prehranjevanje porabijo Britanci, Finci in Norvežani.

Japonci in Japonke živijo najdlje
OECD je v svoji raziskavi ugotovil tudi, da najdlje živijo Japonke, povprečno 86 let, in Japonci, ki v povprečju živijo 79 let. Tem sledijo Francozinje in Španke, ki v povprečju dočakajo 84,4 leta, moški pa v obeh državah dočakajo približno 77 let. Najkrajšo življenjsko dobo imajo na Madžarskem, kjer ženske dočakajo 77,4 leta, moški pa 69 let.

Največ prostega časa imajo Norvežani
Zabavi se najbolj posvečajo na Norveškem, kjer prostočasnim dejavnostim namenjajo 27 odstotkov svojega časa, njim pa sledijo Finci, Nemci in Belgijci, ki za prostočasne dejavnosti porabijo četrtino svojega časa. V OECD-ju ugotavljajo, da obstaja precejšnja razlika med moškimi in ženskami, tako imajo moški v Italiji kar 80 minut prostega časa več kot ženske. Razlik ni le na Norveškem, kjer imata oba spola približno enako časa za prostočasne dejavnosti.

Večina ljudi v prostem času gleda televizijo, za udeležbo na raznih dogodkih ali za šport pa ljudje porabijo le od šest do sedem odstotkov časa. Turki največ prostega časa porabijo za druženje s prijatelji, kar 34 odstotkov, medtem ko Nemci ali Španci za to porabijo le štiri odstotke svojega prostega časa.

B. T.