Foto: EPA
Foto: EPA

Obiskovalci lahko od petka dalje prečkajo sotesko nad 182 metrov visokim slapom čez most s štirimi kraki in 99 stopnicami, ki je videti, kot da lebdi v zraku. Z mosta se razteza resnično veličastni razgled tako na bučečo vodo pod njim kot na gorske očake.

Slap, ki se zliva v dolino Måbødalen na zahodu Norveške, ima prosti pad 145 metrov.

Foto: EPA
Foto: EPA

Projekt, za katerim stoji arhitekt Carl-Viggo Hølmebakk, je bil v delu več kot desetletje. Most je le ena izmed novogradenj okoli slapa, s katerimi želijo že tako privlačno izletniško točko narediti še privlačnejšo.

Ne za tiste, ki se bojijo višin

Celoten projekt, ki vključuje tudi nove razgledne ploščadi in pešpoti, bo stal več kot štiri milijone evrov, dokončan pa naj bi bil leta 2022.

"Most je, jasno, bistvo projekta, ki povezuje obe strani reke s slapom," je povedal Hølmebakk za CNN.

Cilj arhitekta in njegove ekipe je bil organsko spojiti naravo z delom človeka, zato so pozorno preučili krajino in teren, da ne bi kakor koli posegli vanju.

Hølmebakk priznava, da bo za nekatere koncept mostu sporen, za tiste, ki se bojijo višin, pa obisk ne bo ravno prijeten. A za številne bo most dodaten razlog, da obiščejo slap Vøringsfossen, ki že zdaj velja za eno bolj priljubljenih norveških naravnih atrakcij.